Det internationella intresset för de kubanska vaccinerna ökar. Men solidaritetsinsatser behövs!

Kuba utvecklar sina vacciner såväl till sin egen befolkning som till andra,

Allt fler länder visar intresse för de vacciner mot Covid som Kuba utvecklat. Till augusti månads utgång räknar Kuba med att ha vaccinerat 70 procent av befolkningen. I den sedvanliga solidariska andan kommer Kuba att erbjuda andra länder sitt vaccin. Men medan landet utvecklar minst fem olika vaccin mot Covid har det stora problem med att köpa in kanyler. Vi pratar om kanske 100 miljoner kanyler och dosflaskor. 

Den internationella solidaritetsrörelsen har dragit igång en kampanj för att köpa kanyler. Svensk-Kubanska är förstås med. Här går kampanjen under namnet ”Kanyler till Kuba!” Alla bidrag välkomnas! Pengarna går oavkortat till kanyler. 100 kr ger 100 kanyler!

Ge ditt bidrag till ”Mediciner till Kuba”, pg 23 57 15-0 eller Swish 123 182 37 72

Kampanjen är internationell. På affischen står: ”Blockaderna dödar – din solidaritet ger liv. 1 Euro = 12 vaccinationer. De kubanska vaccinen behöver injektionssprutor”. 

Det internationella intresset för de kubanska vaccinerna ökar

Iran börjar fas 3 kliniska försök med kubanska Soberana 02; Paraguay ber länderna i Mercosur att köpa kubanska Covid-19 vaccin; Argentina visar intresse för att tillverka kubanskt vaccin mot Covid-19; Mexikos president tackar Kuba och Kina vill samarbeta med Kuba i ett vaccin ”post-Covid”

I måndags började Iran fas III kliniska försök med Kubas Soberana 02 vaccin. Studien innefattar 24 000 frivilliga i sju provinser. 100 000 doser av Soberana 02 anlände till Iran i mars enligt ett avtal mellan Irans Pasteur Institute och Kubas Finlay Vaccine Institute. Kuba ska också överföra nödvändig teknologi för tillverkning av vaccinet i Iran. Där hoppas man kunna producera två miljoner doser i månaden som ska användas för allmän vaccinering som påbörjas i juni.

Venezuela skrev ett avtal med Kuba 12 april för att tillverka två miljoner doser i månaden av det kubanska Abdala i augusti och september. Andra länder är i samtal med Kuba om möjligheten att tillverka vaccin i respektive land när de är godkända.

I fredags träffade Kubas ambassadör i Paraguay, Raul Gortazar, med Paraguays delegation till Mercosurs parlament och diskuterade samarbete kring Covid-19 vaccin. Delegationen ber Paraguay och de andra medlemsländerna i handelsblocket Mercosur, Argentina, Brasilien och Uruguay att överväga en allians med Kuba för att bekämpa pandemin. I veckan sa Paraguays president att ”inget kan uteslutas” när hantillfrågades om inköp av kubanskt vaccin.

Kubas ambassadör i Argentina har träffat landets utrikesminister för att diskutera möjligheten för Argentina att tillverka något av Kubas vacciner mot Covid-19. Argentinas president Fernandez har redan varit i kontakt med Kubas dito för att diskutera samarbete kring vaccin.

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador tackade Kubas president i tisdags för att Kuba skickat närmare 1 000 hälsovårdsarbetare till Mexiko för att bekämpa pandemin.

Kuba och Kina har ett projekt i vilket de utvecklar ett generiskt vaccin som ska skydda mot olika typer av Covid-19, inklusive framtida mutationer.

Samtidigt rapporteras från flera håll de svårigheter som USA:s blockad betyder för forskarna i Kuba i deras arbete, liksom för anskaffande av olika nödvändig utrustning och ingredienser.

Cuba Central Team (USA) 210430

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72