Det som sägs och det som inte sägs

Det som sägs och det som inte sägs

En sång producerad i Miami, med angrepp på den kubanska regeringen, har i flera veckor fått stor uppmärksamhet i artiklar, reportage, intervjuer och notiser i bolagsmedierna.

Men att tusentals personer i närmare hundra städer runt om i världen (inklusive på ett drygt dussin orter i Sverige) genomförde manifestationer för att fördöma USA:s blockad mot Kuba 27 och 28 mars, har inte nämnts med ett ord i dessa medier.

Så gott som alla nyheter som är fördelaktiga för det kubanska systemet censureras. Har vi kunnat läsa att det, med hänsyn till befolkningsstorleken, är 40 gånger färre döda av Covid-19 i Kuba jämfört med USA och Brasilien? Nej, men däremot att Kuba ”kommer att vara det sista landet att vaccinera sin befolkning”. Kanske blir det ett av de sista att börja vaccinera men det kommer också att vara det första som vaccinerat sin befolkning till 100 procent före årets slut. Dessutom det enda i Latinamerika som gör det med vaccin som landet självt utvecklat. Det trots att Kuba lider under en blockad som är total när det gäller medicinsk teknologi. Lika lite har vi kunnat läsa att Kuba är nr 2 i världen när det gäller hur stor procent av de insjuknade som tillfrisknat. 

I Bolivia pressade de väpnade styrkorna i november 2019 president Evo Morales att avgå. Han gick i exil för att rädda sitt liv. Högergrupper brände ner lokaler som tillhörde Morales´ parti och bostäder som tillhörde politiker i partiet. Många sökte asyl på utländska ambassader. En kuppregim tar makten och enligt ett dekret förklaras straffrihet för säkerhetsstyrkorna när de ska ”återställa ordningen”. Detta fribrev för att döda resulterar i 37 dödade av polisen. Men idag säger bolagsmedierna att ”kuppen” – alltid inom citattecken- är en ”hypotes” eller ”teori från den nuvarande regeringen”. Så talar spansk public-service TV om en ”påstådd statskupp”. Tele 5 pratar om en ”kris som följde av Evo Morales avgång” och Kanal La Sexta om ”protester som framkallade Evos avgång.” [Samma medier och politiker som ifrågasätter att det var en kupp mot Morales och inte protesterade mot massakrer på protesterande, de har nu kraftiga invändningar när de skyldiga för morden ska prövas rättsligt efter att demokratin återinstallerats].

I Nederländerna har Mark Rutte vunnit valen för fjärde gången och kommer att ha suttit 16 år i rad som premiärminister. Lika länge som Angela Merkel i Tyskland. Men vilka är det som ”klänger sig fast vid makten”, enligt pressen i Europa? Jo, Vladimir Putin, Nicolas Maduro och Evo Morales.

Nej, det är inte i Havanna utan i Madrid, i Cañada Real där 4 500 personer, varav 1 800 barn, varit utan elektricitet i sex månader. Redan i januari, då en köldvåg drabbade staden, var de utan el och uppvärmning. Men vad intresserade sig den spanska pressen för i detta fattiga område i den spanska huvudstaden? Både ABC och El Mundo uppmärksammade, inte ett halvt års elavbrott, utan att polisen hittat en marijuanaodling.

I sin årliga rapport erkänner USA:s hälsoministerium att det vidtog åtgärder för att hindra en kubansk medicinsk brigad från att komma till Panama och det ryska vaccinet Sputnik från att användas i Brasilien. Får vi någon information från medierna om ett så omoraliskt beteende från USA? Nej, vi får inte reda på det i de västerländska medierna, utan kan bara läsa det i kubansk respektive kubans press.

FN:s Människorättsråd har fördömt effekten på civilbefolkningen av ensidiga sanktioner. Venezuela har föreslagit att byta olja mot vaccin. Men det förhindras av USA:s och EU:s sanktioner. Liksom det hindrar 7 miljarder dollar att nå Venezuela då de frysts i internationella banker. Var finns fördömandena i ledarartiklar som annars skriver så mycket om den venezolanska befolkningens mänskliga rättigheter?

I Brasilien har regeringen Bolsonaro godkänt fler och fler lagar som gynnar industrin i det så kallade agrobusiness och givit otaliga tillstånd för användning av pesticider. Det är åtgärder som bekämpas av miljöaktivister som Larissa Bombardi. Hon forskar om gifter i jordbruket. Bombardi har fått allvarliga dödshot och hennes bostad har angripits. Hon måste gå i exil för att inte bli mördad.

Men glöm för all del inte att Brasilien är demokratiskt och Kuba en diktatur. Allt enligt bolagsmedierna.  

Cubainformacion 210405 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Cuba: ¿último o primer país en vacunar?

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72