Diktatur, censur och valstöld i Bolivia. Mediernas nyckelroll.

Diktatur, censur och valstöld i Bolivia. Mediernas nyckelroll.

Stölden av valsegern från Movimiento al Socialismo (MAS) och den efterföljande diktaturen hade inte varit möjlig utan medverkan av de stora medierna.

Den stora spanska dagstidningen El Pais förvandlade militärkuppen till en ”politisk kris”. Nyhetsbyrån AP beskrev den hotade och förföljde president Evo Morales som ”den före detta presidenten som valt att gå i landsflykt”. Eller som tidskriften Forbes som ger utrymme till kuppresidenten som får berätta om hur hon ”gjort Bolivia fredligt”.

Hur har hon ”gjort Bolivia fredligt”? Om vi får säga som det är: genom att skjuta dem som motsatt sig kuppen. Mördat 33 människor och skadat 800. Fängslat och torterat vänsteraktivister. Anhållit dem som via mobiltelefoner spridit bilder på massakrerna.

Allt detta är belagt med bolagsmediernas tystnad. Kuppregimen har spätt på med förbud och stängning av nyhetskanalerna Telesur och RT, som under flera veckor var de enda som gav en bild av protesterna och förkastade statskuppen. De förbjuds, vilket rättfärdigas av medier som ABC, som hävdar att det är ett sätt att ”begränsa den statliga ryska propagandan” när ”de stora protesterna förstärker destabilisering.”

Rädsla framkallar självcensur. Som i fallet med den humortecknaren Alejandro Salazar som avstår från att publicera sina kritiska figurer efter att ha tagit emot dödshot.

Medierna ligger också bakom argumentet för att rättfärdiga kuppen: de av OAS påstådda ”oegentligheterna” vid valsammanräkningen. OAS hävdar att det var en ”massiv och oförklarlig ökning” av rösterna till MAS vid sammanräkningen av de sista 5 procenten. Något som medierna tagit som bevis för att Evo Morales begick ”skandalöst valfusk”.

Dessa medier har inte nämnt det som över etthundra internationella experter i ekonomi och statistik framfört. Likaså vad Center for Economic and Policy Research och  Fundación Internacional de Derechos Humanos rapporterat. Dessa visar på raka motsatsen till vad OAS påstår: att ökningen i stödet för Morales i slutet är likadant som i tidigare val och beror på att rösterna som räknas sist är de från landsbygden där MAS har ett överväldigande stöd.

Medierna är censorer av en blodig kupp. Därför är det inte förvånande att invånarna i El Alto applåderar den engelska dagstidningen The Guardian, den enda internationella tidning som rapporterat om polisvåldet.

Det är inget att förvånas över att Fernando del Rincon på CNN har fått den högsta utmärkelsen av Comité Civico i Santa Cruz, en paramilitär organisation som utgjorde stormtrupperna i kuppen.

Inte heller är det förvånande att varken Fernando del Rincon på CNN, David Alandete på ABC, Jorge Ramos på Univision eller Daniel Lozano på El Mundo är journalister. De är bara köpta agenter i tjänst för att sprida en väl uttänkt propaganda.

Cubainformacion 191213 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Dictadura, censura y robo electoral en Bolivia: las claves de otro golpe mediático