Nya massgravar i Colombia

Liken obduceras i försöken att identifiera dem. Skärmdump från video https://www.youtube.com/watch?v=jjEzEh94KPo

Nya massgravar avslöjade i Colombia

De är ett verk av armén, uppger magasinet Semana i en gastkramande läsning om hur armébefälet i ett fall gav order om att öppna eld mot en mördad ynglings ansikte med kulsprutegevär för att inte ens hans egen familj skulle kunna identifiera honom. Bara i en av gravarna beräknas det finnas 50 kroppar. Efter tio år visar en av soldaterna som deltog i massakrerna var gravarna ligger. Civila som i propagandan framställdes som gerillasoldater som stupat i strid, de så kallade ”falsos positivos”. Sedan soldaten börjat samarbeta med rättsväsendet har också han mordhotats. Militären som mördade civila, och hävdade att de var gerilla, kunde befordras, få extra permission och lönepåslag. Soldatens enhet deltog i ca 75 liknande mord.

Upptäckten gjordes i utkanten av staden Dabeiba, i bananregionen Uraba, där det colombianska kommunistpartiet i kommunalvalet 1992 erövrade sju av de elva kommunerna. Det Smutsiga Kriget mot vänstern var skoningslöst. I Uraba mördades över 1 300 kommunister under 1990-talet, bland dem hundratals bananarbetare och ledande fackliga kadrer. Armén och de paramilitära dödsskvadronerna (AUC) opererade hand i hand.

De nu aktuella morden riktades mot fattiga ungdomar och skedde under Alvaro Uribes andra presidentperiod och genomfördes i huvudsak 2006 och 2007. Långt över 1 000 ungdomar mördades, vilket framställdes som framgångar i kriget mot gerillan. Förövarna är alltså Colombias militär, med regeringens goda minne. Colombia är ett land som framställs som en stabil demokrati (och USA:s närmaste allierade i Latinamerika). Det i motsats till grannen Venezuela, som bland andra Colombia ska befria från den påstådda diktaturen.

Semana 191214, Dick Emanuelsson (kraftigt nerkortat)

Cementerio del horror: el lugar donde estarían ocultos los falsos positivos que el país no conoce