Djurskyddet stärks i Kuba

Ny lag stärker djurskyddet i Kuba

I lördags publicerades en ny lag för djurens välbefinnande i Kuba.

I lagen regleras principer, uppgifter, regler och syften när det gäller omvårdnad, hälsa och användning av djur för att garantera dessas välbefinnande. Fokus ligger på ”En Gemensam Hälsa”, i vilken människans hälsa och djurens är ömsesidigt beroende och kopplas till de befintliga ekosystemen.

Djurens välbefinnande handlar om en tillfredsställande fysisk och mental miljö i villkoren under vilka djuren lever och dör. Lagen gäller privatpersoner, juridiska personer, ägare, vårdare och innehavare av djur. Dessa ska tillfredsställa djurens grundläggande behov och djuren ska vara registrerade.

Det är förbjudet att använda djur i sammandrabbningar och slagsmål. Ansvarig för lagens efterlevnad är Jordbruksministeriet genom Det Nationella Centrat för Djurens Välbefinnande, El Centro Nacional de Sanidad Animal del Ministerio de la Agricultura (MINAG). Lagen omfattar såväl bruks- som sällskapsdjur.

De som handlar med djur ska ha licens och tillstånd, samt följa lagarna. Detta gäller också personer som importerar eller exporterar djur.

Straffen för överträdelse är böter mellan 500 och 4 000 pesos. I lagen anges också olika sätt att göra anmälningar och framföra klagomål.

Cubadebate 210410 (nedkortat)

Publican decreto ley de Bienestar Animal en Gaceta Oficial

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)