Dubbla måttstockar – Slaveri, protester, mord, pressfrihet, övervakning, prostitution

USA:s Southern Command lägger sig i samtliga länders angelägenheter i regionen

Medias dubbla måttstockar

Man kan föreställa sig vilken skandal det skulle bli om man på en video skulle se president Vladimir Putin med generaler från Kuba och Venezuela och dessa skulle presenteras som Putins ”underlydande”.

Men när chefen för USA:s Sydkommando inför Trump presenterade en general från Colombia och en från Brasilien som ”ett nytt införlivande i våra kaserner” och att de utländska generalerna ”arbetar för mig”, då blev det ingen uppmärksamhet alls i media.

Sedan polismordet på George Floyd 25 maj har det varit fler än 10 600 protester i USA. Landets kravallpolis har agerat med våld i fler än 400 av dessa och anhållit närmare 9 000 personer. Enbart under den första veckan av protester genomfördes fler arresteringar än vad som gjorts i Hong Kong under hela året. Men i pressen ser vi inga rubriker om ”förtryck”. Inte heller betecknas regeringen i USA som ”regim”. Det är ett uttryck reserverat för misshagliga regeringar som Kubas. Så skrev spanska dagstidningen ABC i en rubrik att ”Den kubanska regimen mobiliserar sina trupper av kravallpolis mitt under pandemin”. Rubriken följdes av ett långt reportage om ”trupper”. Men det är ”trupper” som ingen har sett under de senaste 60 åren i Kuba. Men vad spelar det för roll i propagandan?

I USA arresteras en journalist i genomsnitt var 4:e dag, enligt ”US Press Freedom Tracker”. De rapporterar om anhållandet av 61 journalister och våld mot 189 journalister under innevarande år. I till exempel Portland slog polisen ned ett team bestående av en rysk journalist och en fotograf och deras utrustning krossades. Men eftersom det hände i USA och inte i Ryssland eller Kuba kan vi inte läsa om detta i någon tidning.

Vita Huset har begränsat visum till 90 dagar för journalister från Kina och 60 journalister från det landet har tvingats lämna USA. Men var begränsas pressfriheten? I Kina förstås.

I samma anda utgår påtryckningar från USA:s UD som medfört att Universitetet i Norra Texas har avslutat sina förbindelser med Rådet för Stipendier i Kina. Studenter och lärare har fått en månad på sig att lämna landet. Och för att komma in på campus behöver de ha med sig en medföljande funktionär. Hur tror ni rapporteringen sett ut ifall det varit tvärtom?

Kriget mot den kinesiska konkurrensen är obeveklig. En presidentorder från Trump kräver att ByteDance, dotterbolag till det kinesiska sociala nätverket TikTok, omedelbart ska säljas till ett USA-företag. Vita Huset har dessutom lanserat ett program, ”Rent Nät”, för att avskilja denna och andra kinesiska applikationer från mobiltelefoner. Och att US-amerikansk teknologi inte får installeras på kinesiska Huawei. Och att förbjuda leverantörer av kinesiska nätverk som Alibaba.  Det för att våra personliga uppgifter ska vara i ”säkra händer”. Alltså i händerna på Facebook, Twitter och Google. ”Företagsfrihet” och ”frihet för Internet” made in USA. [Vad det innebär av total avlyssning och övervakning har Edward Snowden avslöjat och han har fått betala med att leva i exil].

Vita Huset erbjuder en ”belöning på 10 miljoner för varje utlänning som försöker obstruera valen i USA” och som grips. Och i samma veva ”inför USA sanktioner mot valmyndighetens ordförande i Venezuela.” Vita Huset vill till varje pris förhindra parlamentsvalet i Venezuela, till vilken 14 400 kandidater i drygt 100 partier [varav många lokala] ställer upp. Men låt inte lura er. För det är ju klart: Venezuela är en diktatur och USA en demokrati.

En undersökning från Walk Free Foundation säger att i ”detta demokratiska land” (USA), lever fler än 400 000 personer under villkor som kan betecknas som modernt slaveri. Och i motsats till vad man tror så är majoriteten av kvinnorna som är utsatta för sexuell trafficking, 80 procent, inte utlänningar utan nordamerikaner. Men vi hittar hundra gånger så många reportage och böcker om prostitution i Kuba än i USA; Kuba som är ett land där det varken finns bordeller eller prostitutionsnätverk. Inte heller maffia eller organiserad brottslighet. Ändå är det Kuba som medier och politiker pekar finger åt. Hur kommer det sig?

Cubainformacion 200914 (med källhänvisningar i originalet)

Prensa libre, libre comercio: ejemplos edificantes de EEUU para Cuba

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)