Echevarría redo för nytt monsterhopp på Stockholms Stadion

Den kubanske längdhopparen Echevarria Foto: Deca Text&Bild

Juan Echevarría flög 8,83 meter i längd på Stockholms Stadion i fjol och har hoppat ännu längre i år. Nu laddar kubanen för att på nytt möta världseliten i BAUHAUS-galan.

Det sattes fyra stadionrekord på BAUHAUS-galan förra året men främsta prestationen var Juan Miguel Echevarrías fantastiska 8,83 som bara var tolv centimeter från det 27 år gamla världsrekordet. Den 30 maj är han tillbaka på Stockholms Stadion där startfältet innehåller också regerande mästarna i OS, VM och EM plus inne-EM-silvermedaljören, svenske Thobias Montler.

Echevarrías fullträff i fjol är en av de största prestationerna någonsin på Stockholms Stadion. Han hoppade nästan ut gropen vilket följdes av en spännande väntan på mätningen och så glädjeutbrottet när resultatet kom. Vinden visade +2,1 m/s – endast 0,1 över gränsen för ett godkänt hopp.

– Det var en minnesvärd dag! Träffen kom i sjätte och sista omgången så jag var ganska trött men minns att plankträffen och uthoppet var riktigt bra. Det ska bli jättekul att tävla på BAUHAUS-galan igen. Publiken inspirerar verkligen till bra resultat, säger Echevarría.

Efter BAUHAUS-galan var han obesegrad året ut och toppade världsstatistiken med 8,68 i godkänd vind. Det gav honom förstaplatsen på Track&Field News världsranking. 2019 har utvecklingen fortsatt och hemma i Havanna i mars hoppade han hela 8,92, dock i 3,3 m/s medvind.

På BAUHAUS-galan möter Echevarría OS-mästaren Jeff Henderson, världsmästaren Luvo Manyonga och europamästaren Miltiádis Tentóglou så motståndet är riktigt bra. På plats på BAUHAUS-galan 30 maj är även Malmö AI:s Thobias Montler som utvecklats till en stabil åttametershoppare och satte personligt rekord i både EM-finalen i Berlin (fyra på 8,10) och i inne-EM i Glasgow i vintras då han tog silver på 8,17.

– Det ska bli riktigt kul. Få saker är så inspirerande som att möta världseliten för då måste man verkligen prestera, säger Thobias. I fjol hoppade han 8,09 på BAUHAUS-galan. Hur långt blir det i år?

/Jonas Hedman

Se Echevarrías fantastiska 8,83-hopp från 2018 som har mer än 1 miljon visningar

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 30 maj idag

Bauhausgalan 190516