Ecuador attackerar Mexikos ambassad och kidnappar före detta vicepresident

Den kidnappade före detta vicepresidenten i Ecuador, Jorge Glas. Foto: Creative Commons

Ecuador attackerar Mexikos ambassad och kidnappar före detta vicepresident

Förra året vann Ecuadors rikaste person, Daniel Noboa som ärvt ett bananimperium, presidentmakten. Efter sex års katastrofalt nyliberalt styre lovade han hårda tag mot kriminaliteten, knarkhandeln och de många morden. Sedan han kom till makten har det blivit mycket värre. Men han har USA:s stöd.

Höger- och skurkregimen i Ecuador trampar vidare. Svensken Ola Bini har dömts till ett års fängelse. Han friades för mer än ett år sedan från anklagelserna om dataintrång. En domstol har rivit upp den friande domen. Bini har varit frihetsberövad sedan april 2019. Hans ”brott” är att han samarbetade med Julian Assange.

Lika lite som Israel respekterar internationell rätt och utländska beskickningars okränkbarhet gör Ecuador det. En grupp ecuadorianska poliser bröt sig på fredagen in på den mexikanska ambassaden i Quito och grep den tidigare vicepresidenten Jorge Glas (2013-1017) som hade befunnit sig där sedan december förra året i väntan på att en asylansökan skulle behandlas, vilket beviljades på fredagen av den mexikanska regeringen. Glas var vicepresident under den progressive Rafael Correa (president 2007 – 2017) som senare drevs i landsflykt av sin förrädiske och svekfulle efterträdare, Lenin Moreno.

Journalister kunde bekräfta att flera poliser klättrade över murar och stängsel i det diplomatiska högkvarteret och sedan lämnade residenset, som var hårt bevakat av militären sedan tidigt på morgonen, i en tid av spänning mellan de två regeringarna. Poliserna grep med våld Jorge Glas under den mexikanske ambassadörens protester. 

Polisen satte Glas i ett av de bepansrade fordon som de använde för att ta sig in och ut ur ambassaden, sade Roberto Canseco, Mexikos ambassadör i Ecuador. ”Det är en skamfläck för en stat och det är helt oacceptabelt. Jag blev slagen, jag slog i marken. Och jag försökte fysiskt hindra dem från att komma in. De stormade den mexikanska ambassaden i Ecuador som kriminella”, säger Canseco.

På en fråga om situationen för den tidigare vicepresidenten Glas och om han hade gripits av säkerhetsstyrkorna svarade han: ”Jag förstår att ja, jag är mycket orolig eftersom de skulle kunna döda honom. Det finns ingen grund för detta, det är helt mot alla regler”.

Strax före räden mot det diplomatiska högkvarteret publicerade Mexikos utrikesminister Alicia Bárcena ett meddelande på X, där hon uppmanade Ecuador att bevilja Glas fri lejd så att han kunde lämna landet. ”Rätten till asyl är helig och vi agerar i full överensstämmelse med internationella konventioner genom att bevilja Jorge Glas asyl. Jag litar på att Ecuadors regering så snart som möjligt kommer att ge honom fri lejd”, sade hon.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) meddelade på fredagen att han beordrat sin utrikesminister att omedelbart avbryta de diplomatiska förbindelserna med Ecuadors regering.

”Jag har just informerats av Alicia Bárcena, vår utrikesminister, att ecuadoriansk polis med våld gått in på vår ambassad och gripit landets förre vicepresident, som var flykting och sökte asyl på grund av den förföljelse och de trakasserier han utsätts för”, skrev AMLO på det sociala nätverket X. ”Detta är ett flagrant brott mot internationell rätt och Mexikos suveränitet, och därför har jag instruerat vår utrikesminister att göra ett uttalande om denna auktoritära handling, agera lagligt och omedelbart avbryta de diplomatiska förbindelserna med Ecuadors regering”, tillade han.

Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser från den 18 april 1961 fastställer i artikel 22 att diplomatiska högkvarter är okränkbara och att agenter från de styrkor som upprätthåller lag och ordning där de är belägna inte får komma in i dem utan medgivande.

Så här står det i artikel 22:

1. Beskickningens lokaler är okränkbara. Den mottagande statens tjänstemän får inte beträda dem utan medgivande från beskickningschefen.

2. Den mottagande staten har en särskild skyldighet att vidta alla lämpliga åtgärder för att skydda beskickningens lokaler mot intrång eller skada och för att undvika att störa lugnet på beskickningen eller kränka beskickningens värdighet.

3. Uppdragets lokaler, deras inredning och annan egendom däri, liksom uppdragets transportmedel, skall vara immuna mot husrannsakan, rekvisition, kvarstad och exekution.

Mexikos utrikesminister Bárcena säger att ”Ecuador, i en handling utan motstycke, bröt mot Wienkonventionen, vilket är anledningen till att Mexiko kommer att gå till Internationella domstolen (ICJ) och till alla multilaterala organisationer eftersom det som har hänt är ovanligt, det är något som inte har något prejudikat i diplomatisk historia”.  Bárcena sade att all diplomatisk personal vid den mexikanska ambassaden i Quito kommer att lämna landet omedelbart.

Protester strömmar in från hela Latinamerika. I solidaritet med Mexiko har Nicaragua brutit med Ecuador. Kuba har uttryckt sitt stöd till Mexiko. I stort sett hela Latinamerika protesterar: Colombia, Argentina, Chile, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Bolivia, Honduras, Dominikanska Republiken, Costa Rica, Venezuela och Brasilien hör också till de som protesterat. Tullunionen Mercosur ska diskutera uteslutning av Ecuador på sitt nästa sammanträde och samarbetsorganisationen Celac andra åtgärder. FN-chefen har sällat sig till de som protesterar.

En av de ytterst få som uttryckt stöd för Ecuadors attack på Mexiko är Maria Corina Machado i Venezuela. Hon har varit inblandad i flera kuppförsök i sitt hemland och också uppmanat USA att invadera. Hon  dömdes 2015 för förskingring av allmänna medel och får under 15 års tid inte ställa upp i allmänna val. Så nu skriker hon om ”diktatur” tillsammans med sina bundsförvanter i USA och Stockholm. 

Cubadebate 240406 (ZT) samt Telesur 240406 och 240407 med flera

Policía ecuatoriana irrumpe violentamente en embajada de México en Quito y se lleva al exvicepresidente Jorge Glas

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72