Ecuador: vänstern i ledningen inför 2:a valomgången

Ecuador: vänstern i ledningen inför 2:a valomgången

Enligt de officiella siffrorna fick vänsterns Arauz-Rabascall flest röster i presidentvalet i Ecuador i söndags. Men det blir en 2:a valomgång.

Valrådet CNE utfärdade en rapport när 97 procent av rösterna räknats. Främst ligger ”Unionen för Hopp”, UNES, med vänsterns kandidater Arauz-Rabascall. De fick flest röster i nästan alla landets regioner. Resultaten pekar på 31,74 procent för UNES.

Det betyder att det blir en andra valomgång trots att gapet till nästa kandidat är mer än 10 procent, men det vinnande paret nådde inte de nödvändiga 40 procent som hade krävts. Det valet kommer att stå mot tvåan, där det är fortsatt jämt mellan bankiren Guillermo Lasso för högerpartiet CREO och ursprungsbefolkningens parti Pachakutik och dess kandidat Yaku Pérez. Båda har ca 20 procent av rösterna.

När detta skrivs är det inte klart vem som blir Arauz´ motkandidat i valet 11 april. För att avgöra det behöver samtliga röster räknas.

Andrés Arauz firade sin seger men kritiserar CNE för att det ändrade siffrorna med några minuters mellanrum. Lasso riktade liknande kritik och hävdar att han med säkerhet går vidare till andra omgången. Också Pérez säger sig gå till andra omgången och kallade sina anhängare att samlas utanför CNE för att ”vakta rösterna”, som han uttryckte det.

Lite senare under måndagen, med 97,46 procent av rösterna räknade ser det ut så här bland de främsta kandidaterna:

Andrés Arauz 32,21 %

Yaku Pérez 19,78 %

Guillermo Lasso 19,61 %

Xavier Hervas 16,02 %

[Om resultatet står sig blir det överraskande nog Pérez som går till andra omgången och inte den rutinerade, men korrupte, Lasso. Också affärsmannen Hervas resultat är oväntat högt. Hur de utslagna kandidaterna positionerar sig inför andra omgången kommer att få avgörande betydelse.]

Telesur, CNN 210208

Elecciones generales en Ecuador: Lidera la UNES pero habrá segunda vuelta

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)