El Salvadors president Nayib Bukele om Kuba och Fidel

El Salvador president Bukele
Skärmavbild: Bukele intervjuas om Kuba. Youtube / @CUBA No Es Miami

Vi i Svensk-Kubanska är inga vänner till den auktoritäre presidenten i El Salvador, Nayib Bukele. Hade vi inte haft videon hade man kanske trott att detta var fake-news, men det verkar faktiskt inte så. Det finns sprickor och splittring också inom högern. Bukele är inte populär i Vita Huset heller och hans uttalanden om Kuba och Fidel får nog en och annan att höja på ögonbrynen. 

El Salvadors president Nayib Bukele i överraskande uttalande om Kuba och Fidel:

Varje århundrade föds människor som lämnar ett djupt avtryck i historien, oavsett om det är positivt eller negativt för dig eller någon annan.

För min del har jag nog alltid sagt det, men vi … Kuba bör vara ett land som vi måste ta med oss de goda sakerna från Kuba.

Jag har till exempel varit på Kuba flera gånger på semester.

Hälsovårdssystemet på Kuba… när man till exempel åker hit till Rosales-sjukhuset [i El Salvador] och ser människor köa på ett sjukhus som bokstavligen håller på att falla ihop, där det inte finns några mediciner, och man ser de sjukhus på Kuba där folkhälsan är av högsta kvalitet, så mycket att till och med människor från USA åker dit för att få vård.

Naturligtvis skulle jag vilja ha ett offentligt hälsovårdssystem som det som finns på Kuba.

När man ser barn som sover på gatan här och man ser att Kuba är det enda land i världen som inte har barn som sover på gatan. För även i Paris… Jag var nyligen i Paris och där ser man barn som sover på gatan, särskilt nu med flyktingfrågan. Kuba är det enda land där man inte ser barn som sover på gatan.

Kubas utbildningssystem är ett av de bästa i världen. Till skillnad från i vårt land där skolorna faller sönder.

De slår oss i balett, dans, konst och sport. Det är det latinamerikanska land som har flest olympiska medaljer av dem alla, även om vi lägger till majoriteten av de latinamerikanska länderna når vi inte upp till det antal olympiska medaljer som Kuba har.

Det finns saker som jag naturligtvis inte tycker att vi ska kopiera från Kuba, men jag anser att Kuba är ett vänligt land som vi kan ta många exempel från, som jag har sagt tidigare, sport, konst, hälsa, utbildning och säkerhet.

Ja, och du kan promenera klockan två på morgonen i vilken del som helst av Kuba i total säkerhet och jag är säker på att… i El Salvador där vi har 13 mord per dag, där vi har mer än hundra mord per hundratusen invånare, en av de högsta mordfrekvenserna i världen, jämfört med Kuba som har en mordfrekvensen är praktiskt taget noll. Det är en av de saker som vi borde ta efter.

Så i stället för att bråka om geopolitik tycker jag att vi borde kopiera det som är bra i varje land.

Om Fidel:

Till och med Kanadas premiärminister skrev ett mycket känslosamt brev till den man som han betraktade som sin vän och vän till sin familj. Barack Obama, USA:s president, skickade också kondoleansbrev och sade att de ville fortsätta att stärka relationerna mellan Kuba och USA.

 

Här kan du se videon på youtube

 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72