Elektriska trehjulingar för transporter i Havanna

Fler elektriska trehjulingar ska förbättra transporterna och miljön i Havanna

Elektriska trehjulingar för kollektiva transporter i Havanna förbättrar miljön och transportsituationen

23 elektriska trehjulingar, med en kapacitet för sex passagerare, en räckvidd på 100 km och en hastighet på 45km/timmen, har satts in i det allmänna transportnätet i Havanna. De ska täcka fasta rutter med hög befolkningstäthet i huvudstaden, framförallt i Gamla Havanna och Centro.

Fordonen är ett resultat av ett samarbete mellan Mediefonden FMAM, FN:s utvecklingsprogram UNDP och Taxi-Kuba kooperativ i Havanna. Det syftar till att introducera ny teknologi för transporter med utnyttjande av förnybara energikällor och utan utsläpp.  Under rubriken ”Minskning av effekterna på klimatförändringar genom användning av elektriska trehjulingar för passagerartransport i Havanna”, ingår i projektet en solcellspark som är sammankopplat med stadens elnät. Under dagtid ger det ungefär lika mycket energi som fordonen behöver för att laddas.

UNDP:s högsta representant i Kuba, Maribel Gutiérrez, förklarade för dagstidningen Granma att organisationen har som ett av sina syften att ge råd och stödja organisationer på olika nivåer i landet. UNDP utmärker sig för att främja ekologiska projekt, bland de senare installation av solcellspaneler på privata bostäder i centrala Kuba. Med finansiering från EU har det projektet gynnat drygt hundra bostäder i provinsen Sancti Spiritus, Villa Clara, Ciego de Ávila och Camagüey efter den förödande orkanen Irma i september 2017.

Projektet med trehjulingar hoppas kunna förbättra transporterna i Havanna, samtidigt som det har en positiv miljöeffekt. Det är ett försöksprojekt som ska utvärderas och mångfaldigas om det slår väl ut.

On Cuba News 200303, Granma 200305

Triciclos eléctricos transportarán pasajeros en La Habana

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0