En blockad som gör ont rent fysiskt

"Friheten kan inte blockeras. Här finns ingen rädsla" Foto: Twitter @CUBAH0RA

Och hur påverkar blockaden dig?

På den frågan svarar några med det senaste de hört på nyheterna. Andra pratar om fraktfartygen med olja som tar sig fram nedsläckta för att inte upptäckas och uppbringas på öppet hav på vägen till Kuba; åter andra i sin tur om det omöjliga i att få leveranser till ett rimligt pris och utan förseningar; medan andra vill diskutera hur banker i Europa inte kan eller vågar genomföra transaktioner med Kuba.

Jag tror att varenda invånare på denna ö kan ge en mer personlig berättelse om vad blockaden och USA:s fientliga politik berövat dem. Det finns en blockad som gör ont fysiskt, en sjuklig blockad, en blockad som separerar och skiljer.

Några av dessa berättelser återges med för- och efternamn i de rapporter som Kuba presenterar inför FN varje år. När jag letat har jag hittat dessa meningar i en sammanfattning om blockadens verkningar på hälsa och näringsintag. Det är i en rapport som American Association for World Health i USA utarbetat. Det kan inte bli tydligare:

”De mänskliga konsekvenserna är mer än uppenbara i de kubanska sjukhussalarna. När delegationen från AAWH besökte onkologen på barnsjukhuset Hospital Pediátrico Juan Manuel Márquez i Havanna såg våra läkare att de kubanska cancerläkarna inte har tillgång till implanterbara kateter för att kunna ge de cancermediciner som behövs.” Det då de är tillverkade i USA, som är den huvudsaklige producenten av denna kemoterapi.

Som ett resultat av detta måste läkare och sjuksköterskor upprepade gånger leta efter nya blodådror på de må barnen, vilket orsakar dem smärta och lidande. För att kunna behandla en flicka på nio år, som lider av en elakartad sarkomtumör, såg sig läkarna tvungna att använda venen i halsen eftersom alla de andra venerna redan hade kollapsat. Det ledde till en farlig blodutgjutning och flickan hade fruktansvärda smärtor.

Hade de kubanska läkarna haft tillgång till dessa kateter, ”Implantofix”, hade det undvikit flickans lidande. Men kateten tillverkas av Braun Medical, Inc., i Bethlehem, Pennsylvania. Trots att Braun är förbunden med ett tyskt företag och har en filial i Frankrike så tillverkas deras implanterbara kateter i USA och omfattas av blockaden. Den andra stora leverantören är svensk-nordamerikanska Pharmacia-Upjohn, men omfattas också den av blockaden.”

Rapporten från AAWH omfattar 38 sidor och är full av tydliga exempel som inte kan ifrågasättas. Lika lite som berättelserna från Juan Carlos Ruiz och Raul Reyes Fernandez, fäder till två flickor, och som berättat om hur de och deras barn påverkas av blockaden.

Cubadebate 210425

¿Y a ti cómo te afecta el bloqueo?

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72