En genomkorrupt president. 200 döda i ett fängelseuppror. Tänk om det varit Kuba!

"200 döda i ett fängelseuppror, presidenten med i Pandora Papers. Tänk om det gällt.. Kuba!"

En genomkorrupt president. 200 döda i ett fängelseuppror. Tänk om det varit Kuba!

Den senaste rapporten från Internationella Journalistfederationen fördömer mord på 65 journalister 2020. Det är 17 fler än 2019, men rapporten har knappast uppmärksammats av nyhetsbyråerna. Dessa har istället fokuserat på en presskonferens som tidningsägarna i Sociedad Interamericana de Prensa höll nyligen i Miami. Vid denna utnämnde tidningsägarna som värsta land bland ”de sämsta för journalistik” Kuba. Ett land som inte haft ett enda mord på någon journalist på 63 år!

Strömavbrotten i Kuba är en följd av sanktionerna. Fartyg med oljeleveranser till Kuba hotas och bötfälls. Men det är i USA-styrda Puerto Rico, som fyra år efter orkanen Maria som ledde till strömavbrott på ön under ett år, där protesterna mot den usla servicen från det privata el-företaget fortsätter. Får vi höra om Puerto Rico det som ständigt sägs om Kuba; att ”systemet inte fungerar”?

Kan man tänka sig närmare 200 döda i ett fängelseuppror och fyra fångars självmord i Kuba? Att Kuba, för att hindra brottslighet, skulle utfärda undantagstillstånd och skicka ut armén på gatorna? Att Kubas president skulle finnas i Pandora Papers som innehavare av konton och stiftelser i skatteparadis? Vi skulle få en mediestorm. Men eftersom allt detta händer i Ecuador och landets president är allierad med USA så blir det ingen storm och ingen medieuppmärksamhet.

På Washingtons befallning fängslade Kanada chefen för kinesiska Huawei Meng Wanzhou i tre år. Julian Assange har nu hållits instängd av Storbritannien i nio år, också det på order av USA. Och på befallning av USA kidnappade, anhöll, fängslade och utlämnade Kap Verde den venezolanske diplomaten Alex Saab till Miami. Men när pratar pressen om ”olagliga anhållanden”, om ”kidnappningar” och ”tortyr” av ”regimen” i USA? Aldrig. Sådana påståenden reserveras för Kubas regering när de beslutar sig för att tillämpa lagen på kuppmakare och betalda agenter för Washington.

Den spanske journalisten Fonsi Loaiza har dömts till 2 100 euro i böter för en tweet i vilken han lade skulden på spanska polisen för en invandrad gatuförsäljares död, efter att denne förföljts av ordningsmakten. Det är ytterligare en dom i den långa listan, några av dem med fängelsestraff, för tweets från journalister och artister i Spanien. Har pressen protesterat? Inte då. Men om Kuba straffar någon som uppmanar till ekonomisk blockad eller militär invasion av sitt land, ja då får vi läsa upprörda fördömanden om ”brist på yttrandefrihet”.

I en rapport från organisationen Global Witness är åter Colombia det land i världen där flest miljöaktivister mördas: 61. Och enligt människorättsorganisationen Indepaz har hittills i år 136 sociala ledare mördats i landet. Men det blir inga nyheter. Eftersom inte en enda av dessa är kuban och Colombia är USA:s nära allierade.

Javier Garcia, som under många år varit spanska nyhetsbyrån EFE:s chef i Kina, har tillkännagivit att han slutar med journalistiken efter att ha fördömt det ”kvävande och skamliga informationskriget mot Kina” och underkastelsen från ”medierna under USA:s Utrikesdepartement.” Det leder inte till en enda intervju med honom i den spanska pressen.

Till slut: ett foto. En medborgare från ett fattigt kapitalistiskt land, Haiti, som jagas med piska av polisen i världens rikaste kapitalistland, USA. Kan ni gissa rubriken till fotot? Borde vara självklart: ”Kapitalism”.

Cubainformacion 211022 (med utförliga källhänvisningar i originalet). Översättning: Z.Tiroler

200 muertos en una cárcel, su presidente en los Pandora Papers: ¿se imaginan que el país fuera… Cuba?

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN!

EN MILJON KANYLER TILL KUBA! SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET PÅ 1 MILJON FÖRE NYÅR!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0