En revolutionshjälte har gått ur tiden

Foto: Cubadebate

Revolutionshjälten och pensionerade brigadgeneralen José Ramón Fernández Álvarez, avled söndagen den 6 januari, vid 95 års ålder.

Han föddes den 4 november 1923 i Santiago de Cuba, och blev känd som ”El Gallego Fernández”. Från unga år deltog han i den revolutionära kampen mot Batistadiktaturen, i underjordiska rörelser med olika militära och politiska grupper. Han satt fängslad i nästan tre år på Isla de Pinos för dessa aktiviteter.

Efter revolutionens seger gick han med i den revolutionära försvarsmakten, deltog i kampen mot kontrarevolutionära banditer, såväl som i stridsledningen vid Grisbukten, under den kubanska revolutionens överbefälhavare, Fidel Castro Ruz.

Fernández hade olika ansvarsområden inom det revolutionära försvarsministeriet, däribland rektor för kadettskolan, milisutbildningen i Matanzas och militärskolan i Havanna och var chef för direktoratet för stridsträning, samt biträdande försvarsminister.

Han var också vice minister och utbildningsminister, vice ordförande i ministerrådet, och som rådgivare till presidenten. Han var ordförande för den kubanska olympiska kommittén från 1997 till oktober 2018, då han utsågs till hedersordförande. /Ett annat av hans uppdrag var ordförandeskapet i den kubanska föreningen för vänskapen med de nordiska folken, AACPN (Asociación de Amistad con los Pueblos Nórdicos). /

José Ramón Fernández
Foto: ICCP, Facebook

José Ramón Fernández var en av grundarna av Kuba kommunistparti, medlem av dess centralkommitté sedan första partikongressen 1975 och suppleant i politbyrån 1980-1991.

Han var också ledamot av Folkmaktens Nationalförsamling sedan dess konstitution 1976 och medlem i statsrådet mellan 1981 och 1993.

Han innehade en kandidatexamen i samhällsvetenskap och var professor emeritus vid Pedagosgiska Universitetet ”Enrique José Varona”, hedersdoktor i pedagogik vid Havannas Universitet, i militärvetenskap vid militärakademin ”General Máximo Gómez”, och i fysisk kultur och idrottsvetenskap vid Universitetet för fysisk kultur och idrottsvetenskap, samt en doktorsexamen i historia vid Orientes Universitet.

Fernández fick många ordnar, medaljer och utmärkelser. År 2001 tilldelades han hederstiteln Republiken Kubas Hjälte.

Han läggs till sista vilan i mausoleet ”Frank País Andra Östfronten” i Holguín.

 

Cubadebate 190106 / cv

Falleció José Ramón Fernández a los 95 años de edad