USA är på turné för att störta regeringarna i Venezuela, Kuba och Nicaragua

USA ger inte upp planerna på att tillägna sig Venezuelas rikedomar

 

USA samlar allierade för att störta Venezuelas, Nicaraguas och Kubas regeringar. USA:s utrikesminister Mike Pompeo är på turné för att skapa en allians för att återinsätta demokrati och mänskliga rättigheter i kontinenten. Pompeo beskriver Kuba, Nicaragua och Venezuela som ett ”mörkt moln av tyranni”. I samtalen ingår också USA:s oro för den kinesiska närvaron och investeringar i kontinenten. Med andra ord vill man ha en återgång till ordningen där kontinenten blir USA:s bakgård, politiskt, och ekonomiskt.

Första anhalt blev Peru där utrikesministern Nestor Bardales var överens med Pompeo att trycket mot Venezuela måste ökas. Resan fortsatte till Colombia där presidenten Ivan Doque uttalade sig i frågan om Venezuela:
“Alla länder som försvarar demokratin borde förenas för att få bort Venezuelas diktatur”

I Brasilien träffade Pompeo den nyvalde presidenten Jair Bolsonaro som meddelade att de var eniga om att Venezuela, Kuba och Nicaragua är länder som inte delar de demokratiska värderingar som enar Brasilien och USA.
“Vi har möjlighet att sida vid sida arbeta mot auktoritära regeringar”, sade Pompeo.

Pompeo har även varit med i Lima gruppens möte genom en videolänk där han krävde åtgärder mot Venezuela. Lima gruppen består av: Argentina, Brasilien, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Guyana och Saint Lucia. Ett uttalande mot Venezuela antogs och gav sitt stöd till USA:s sanktioner mot landet. De kommer inte heller att erkänna Nicolas Maduro som president när han svär presidenteden den 10 januari. De drivande länderna mot Venezuela är främst högerregeringarna i Argentina, Brasilien, Chile, Colombia och Peru. Mexico var det enda landet som inte skrev under och meddelade att de kommer att respektera varje nations suveränitet och att de kommer att upprätthålla en icke-angreppspolitik.
”Vi kommer inte att bryta de diplomatiska förbindelserna med Venezuela.”, meddelade talespersonen från Mexikos utrikesdepartement.

Raul Castro sade i ett tal på Kuba under firandet av 60-årsdagen av Kubas revolution att:
”USA går återigen tillbaka till en föråldrad väg till konfrontation med Kuba och interventioner i Latinamerika”.

USA har försökt att störta regeringen på Kuba under 60 år, de kommer inte att lyckas denna gång heller. När USA samlar ihop till en allians mot Venezuela, Nicaragua och Kuba borde alla demokratiska krafter samla sig till motstånd mot USA:s planer.

 

Achim Rödner 190108