Energiomställning prioriteras i Kuba

x
Labores de montaje del Parque Solar Fotovoltaico, de 2.6 megawatt (MW) de potencia de generación eléctrica, como parte del desarrollo de las Fuentes Renovables de Energía, perteneciente al Grupo de Hidroenergía del Ministerio de la Industria Básica (MINBAS) provincial, en el Consejo Popular Paraíso, de la ciudad de Cienfuegos, el 13 de junio de 2013. AIN FOTO/Modesto GUTIÉRREZ CABO/oca

Energiomställning prioriteras i Kuba

Enheter i landet omvandlas från konsumenter till producenter av el från förnybara energikällor. År 2030 ska ön producera 29 procent av sin el från förnybara källor. Arbete pågår för energiomställningen, men bromsas av brist på valuta. 

En grupp enheter i det statliga systemet har framgångsrikt påbörjat sin resa från att vara konsumenter till producenter av el från förnybara energikällor (RES) och bidrar också till det nationella energisystemet.

Det finns inte många av dem. De är fortfarande undantag. Men de har redan bekräftat de statliga och icke-statliga företagens kapacitet och skyldighet att spela en ledande roll i energiomställningen på Kuba; att omvandla produktionsmatrisen baserad på fossila bränslen till produktion av el med hjälp av förnybara energikällor.

Till 2030 siktar ön på att generera 29 procent av sin el från dessa källor. Under det årtiondet bör man nå 100 procent av produktionen baserad på nationella energikällor (NES), dvs. råolja och åtföljande gas och FRE på 50/50-basis, och sedan nå 100 procent energisuveränitet. År 2050 ska energiomställningen vara slutförd: 100 procent av elen ska produceras med FRE.

”Energiomställningen på Kuba. Nuläge och perspektiv” var ämnet för mötet mellan företrädare för den statliga företagssektorn och president, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, och premiärminister Manuel Marrero Cruz.

Under mötet, i videokonferensformat med affärsmän från territorierna, förklarades att ett team med representanter från olika organ inom den centrala statsförvaltningen, OSDE och experter från universitet, arbetar på ett förslag till en ny politik för energiomställningen och dess regelverk.

Cubadebate 240203 (ZT, kraftigt nedkortat)

Transición energética y empresas cubanas que empiezan a asumir protagonismo

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72