Ett krig för att erövra dina tankar

Intervju med Rosa Miriam Elizalde
Illustration i den filmade intervjun med Rosa Miriam Elizalde.

Ett krig för att erövra dina tankar

Rosa Miriam Elizalde, förste vice ordförande för Kubas journalistförbund (UPEC), säger att Kuba är utsatt för ett hybridkrig, vilket innebär ”flera samtidiga krig: ekonomiskt, finansiellt, inom hälsovård, kommunikation…” och att kommunikationskriget, som ”är bestialiskt”, i sin tur innehåller många variabler: media, teknik, psykologi…

Hon påpekar att man ”inte längre talar om ett fjärde generationens krig, utan om ett femte generationens krig”, och i denna nya typ av krig ”är det territorium som ska erövras personens hjärna”. För detta krig mot Kuba finns det stora laboratorier i USA, med mycket pengar och mycket tillämpad vetenskap, där team av neurologer, psykologer och kommunikationsexperter arbetar, förklarar hon.

På frågan vad Kuba gör för att motverka alla dessa aggressioner betonar Rosa Miriam att ”kommunikation på Kuba inte bara är en rökridå, utan baseras på politisk praxis, på vad som görs och händer i samhällsgrupperna” och på gatan. Hon tillägger att ”internet är en förlängning av alla livets fysiska utrymmen. Därför måste vi koncentrera oss på den territoriella politiken.” Och ”det är det som görs”, förklarar hon.

Vi frågar om de dussintals digitala medier vars namn innehåller ordet Kuba och som, med stöd från USAID, NED och andra regeringsorgan i USA, bedriver propaganda mot revolutionen. Rosa Miriam förklarar att dessa svarar mot en strategi för segmentering av publiken, med specifika målgrupper men med ett gemensamt mål och en gemensam strategi, inom ramen för de ”program för regimförändring” som USA finansierar mot Kuba. De flesta av dessa inleddes 2017 efter valet av dåvarande president Donald Trump, och är resultatet av tillämpningen av avsnitt 109 i Helms-Burtonlagen, som tvingar USAs verkställande makt att finansiera dessa program.

Trots att USAs mediakrig har nått den kubanska allmänna opinionen, som hon erkänner har påverkats, ”ligger samhället långt före alla dessa laboratoriestrategier som syftar till att skapa vissa fantasier om en alternativ verklighet för Kuba, som inte har lyckats slå rot”. ”Den senaste folkomröstningen visar att om det inte vore för de värderingar och den förståelse som finns i det kubanska samhället om att de mycket allvarliga problem som vi utstår nu beror på en aggression och en historisk tvist.”

Intervjun ägde rum inom ramen för spanska MESCs 16:e nationella möte för solidaritet med Kuba som hölls i Puerto de Sagunto i Valencia den 14–16 oktober 2022.

Rosa Miriam Elizalde är för närvarande förste vice ordförande i Kubas journalistförbund, samt biträdande professor vid Havannas universitet och det internationella institutet för journalistik ”José Martí”. Elizalde är kanske öns främsta specialist på frågor som cyberkrig och kommunikationskrigföring. Titeln på hennes doktorsavhandling beskriver hennes intresse och kallelse som yrkesutövare som engagerar sig i kubansk journalistik: ”El consenso de lo posible: Principios para una política de comunicación social en el escenario de la convergencia mediática desde la perspectiva de los periodistas cubanos” (Det möjligas samförstånd: Principer för en politik för social kommunikation i samband med mediekonvergens ur kubanska journalisters perspektiv).

Cubainformación 221020 (med videointervju på spanska i länken)
/cv

”La sociedad cubana está muy por delante de las estrategias de laboratorio que tratan de imponer una fantasía sobre nuestra realidad”