Kapat kubanskt flygplan har landat i Florida

Kapat plan. Foto: Prensa Latina
Kapat plan. Foto: Prensa Latina

Kapat kubanskt flygplan har landat i Florida

Nyheten om flygplansstölden har förstås fått stor uppmärksamhet i USA-pressen och på sociala medier, med diverse osanna påståenden som att pilotens anhöriga skulle ha fängslats, vilket de dock har dementerat. Modern har även uttalat att hon inte kände till och inte stöder sonens agerande.

 

Hittills [221022, 10:10 lokal tid] har Kubas civila luftfartsmyndigheter inte fått något officiellt meddelande från sin motsvarighet i USA.

Fredagen den 21 oktober 2022 lyfte ett flygplan av typen AN-2, identifierat som flight CNI 400, registrering CU A1885, tillhörande Empresa Nacional de Servicios Aéreos (ENSA), från ENSAs ekonomiska bas i Sancti Spíritus klockan 07.00 med destination ”El Cedro” för att utföra flygbesprutning av jordbruksmark. Flygplanet, som styrdes av kapten Rubén Martínez Machado, återvände inte efter att ha genomfört sin andra flygning.

I ett meddelande från Kubas civila luftfartsmyndighet förklaras att Martínez Machado, som är född i Santa Clara, hade flygcertifikat 3060, giltigt till den 30 oktober 2022.

Pressen rapporterar att flygplanet anlände till USAs territorium i går morse, men hittills har de kubanska civila luftfartsmyndigheterna inte fått något officiellt meddelande från de US-amerikanska myndigheterna.

Flygplanskapning är ett brott som definieras i flera internationella konventioner som ratificerats av Kuba och USA. Denna handling utgör en överträdelse av Kubas luftrum, driftssäkerhet och flygbestämmelser, i enlighet med bilagorna till konventionen om internationell civil luftfart (Chicagokonventionen), heter det i den offentliggjorda informationen.

Kubas civila luftfartsmyndigheter fortsätter att utreda detaljerna kring händelsen utifrån tillgänglig information.

Granma 221022
/cv

Aviación civil cubana informa sobre hecho que violó las regulaciones aeronáuticas