Evo Morales föreslår internationellt vänsterforum

Evo Morales och Alexis Tsipra på presskonferens i Aten 15 mars 2019.

Bolivias president uppmanade de europeiska och latinamerikanska presidenterna att konfrontera extremhögerns attacker mot suveräna länder, samtidigt som han betonade sitt motstånd mot intervention i Venezuela.

På Stavros Niarchos kulturcenter i Aten, Grekland, föreslog den bolivianska presidenten Evo Morales på fredagen skapandet av ett forum för samarbete för att bekämpa extremhögerns framfart, ett internationellt initiativ som förväntas återförena de progressiva statscheferna i Europa och Latinamerika.

”Våra tankar kommer alltid att vara med de mest behövande och de övergivna, tillsammans med de människor som behöver sina ledare mest,” sa Morales och tillade att ”social rättvisa är det enda sättet att få slut på konflikter”.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras, som vill stärka förbindelserna med Bolivia, stödde Morales förslag om ett internationellt möte i Bolivia med vänsterns ledare.

”[Progressiva ledare måste] kämpa tillsammans och inspirera de folkliga massorna med ett solidaritetsperspektiv till förmån för demokrati och fred”, sa Tsipras och gick med på att stödja ett sådant forum.

Angående social rättvisa påminde Tsipras om att Grekland beslutat höja minimilönen, som tidigare drabbades av en sänkning på 22 procent på grund av en rekommendation om åtstramningar från IMF. Trots den neoliberala idén att löneökningar minskar sysselsättningen, har Grekland lyckats genomföra internationella finansiella transaktioner.

”39 000 nya jobb har skapats … det är en neoliberal myt att högre löner skadar den ekonomiska tillväxten”, sa Tsipras och tillkännagav att Grekland kommer att fortsätta sin egen väg ”eftersom det är den enda som kan ge resultat”.

I en relaterad fråga förkastade de båda ledarna allt militärt ingripande i Venezuela och betonade att situationen måste lösas genom dialog.

”När vi ser tillbaka på historien, ser vi att det inte fanns några sociala, demokratiska lösningar där det har förekommit intervention, som i Libyen eller Irak”, sa Morales och betonade att ”den enda lösningen är dialog. Stöd det.”

När det gäller försöken att destabilisera Venezuelas regering under president Nicolás Maduro, sa den grekiska premiärministern att ”folket måste bestämma sin egen framtid, utan utländsk inblandning. Ingen borde ange vägen från utlandet.”

teleSUR 190315

 

Evo Morales Proposes International Forum of Leftist Leaders