Evo Morales: ”NATO är ett hot mot världen”

Bolivia
Foto: thefamouspeople.com

Evo Morales: ”NATO är ett hot mot världen”

Bolivias förre president Evo Morales, som störtades i en USA-stödd statskupp, uttalar sig om situationen i världen. Med referens till konflikten i Ukraina anser han att orsaken till konflikten mellan Ryssland och Ukraina hör ihop med NATO:s ”expansionism och interventionism”.

Morales varnar för den fara som NATO utgör för freden i världen och betonar att denna allians måste upplösas för att upphöra att vara ett hot. ”NATO är ett hot mot världsfred, mot säkerhet. Vi har uppgiften att hitta överenskommelser med sociala rörelser, inte bara i Latinamerika, utan på alla kontinenter, för att eliminera det. Om ingenting görs mot NATO kommer det bli ett permanent hot mot mänskligheten”, varnade den tidigare bolivianske presidenten Evo Morales i en intervju med ryska nyhetsbyrån Sputnik i onsdags.

Morales har också fördömt ”brott mot mänskligheten” som Ukraina genomfört sedan 2014 genom att ha dödat tusentals ryskvänliga personer som en av faktorerna som orsakat den nuvarande krisen.

Morales har varnat för att USA är ute efter Ukrainas naturresurser, som det varit vid sina interventioner i Irak, Afghanistan och Libyen, samt en vilja att omringa Ryssland militärt.

”USA provocerar alltid fram krig för att kunna sälja sina vapen, sina interventioner, installera sina militärbaser och ta över naturresurser…Det är inte enbart ute efter Ukrainas rikedomar utan vill också inringa Ryssland militärt”, anmärkte han.

Morales arbetar för att organisera den internationella Runasur, ett kontinentalt block av sociala rörelser, för att lansera en ”internationell kampanj för att upplösa NATO.”

Telesur 220310

Evo Morales: NATO Is a Threat to the World; Must Be Dissolved

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)