Farliga USA-operationer inför ”Slaget om Venezuela” i dag

BLIXTVISIT av chefen för USA:s militära Sydkommando (South COM) i Honduras samtidigt som USA:s vicepresident Mike Pence uppmanar venezuelanerna till en statskupp i dag den 23 januari!

TEGUCIGALPA / 2019-01-23 / Craig Faller, chef för USA:s militära Sydkommando (South COM) kom i kväll till Honduras på ett helt oväntat och oanmält besök. Det förefaller vara ett blixtbesök för att informera och begära stöd för en samordnad aktion mot Venezuela, som i dag, den 23 januari är föremål för två demonstrationer, en för regeringen Nicolas Maduro och en demonstration utlyst av den USA-stödda oppositionen. Många befarar att militära aktioner kommer att verkställas som vid statskuppen den 11 april 2002 mot president Hugo Chavez.

Och för att elda på den psykologiska krigföringen, sa USA:s vicepresident Mike Pence i ett videobandat Twitter igår, den 22 januari:

Genom att höja era röster i morgon, vill vi, på uppdrag av USA:s folk, säga till folket i Venezuela att vi är med er, vi stöder er, och vi kommer att fortsätta att stödja er tills demokratin i Venezuela har återställts och er rätt till frihet som tillhör er ska bli tillämpbar. Gud vare med er!”, sa Pence.

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez, anklagade å sin tur Pence för att stimulera och anstifta en statskupp i sitt land.

– Vi har sett en helt ny situation växa fram genom vicepresident Mike Pence framträdande, (…) som har för avsikt att komma att regera Venezuela, att ge instruktioner om vad som bör göras i morgon i Venezuela, som öppet uppmanar till en statskupp i Venezuela, sa en indignerad Rodriguez till den statliga tevekanalen VTV.

I förra veckan framträdde nio venezuelanska militärer från peruanskt territorium och uppmanade sina vapenbröder att rfesa sig mot Venezuelas folkvalde president Nicolas Maduro. I måndags försökte en grupp på 20 nationalgardister att skapa en stämning av militär resning men fick inget stöd någonstans i Venezuela bland de väpnade styrkorna. Nu uppmanar USA:s vicepresident Mike Pence venezuelanerna, bland dem militären, att genomföra en statskupp.

/… /

OAS snabbinkallat. Varför?
I morgon torsdag, dagen efter demonstrationerna, ska de Amerikanska Staternas Organisation, OAS, sammankallas för att behandla den venezuelanska frågan. Det verkar knappast som en tillfällighet dagen efter att demonstrationerna har genomförts i Caracas där en provokation kan skapa en oerhörd farlig situation.

Vad kommer stå på dagordningen? Är den redan tryckt liksom manualen för ”Slaget om Venezuela”?

Dick Emanuelsson 190123

Läs hela artikeln här.