Fem år sedan det misslyckade försöket att störta Venezuelas regering

Besvikna högerextremister. Bland andra låtsaspresidenten Juan Guaidó, OAS´ chefen Luis Almagro, Colombias dåvarande president Duque och Chiles dåvarande Piñera. Bild: Mateo Grille / TeleSUR

Fem år sedan det misslyckade försöket att störta Venezuelas regering

På femårsdagen, februari 2019, av den samlade högern i Amerikas försök att kuppa bort president Nicolas Maduro återpublicerar vi denna text av Latinamerikakorrespondenten Dick Emanuelsson. Det handlar om den upphaussade aktionen då högerkrafterna träffades i Colombia, vid gränsen till Venezuela, för att genomföra vad de själva tyckte var en perfekt statskupp. Det var nu som deras egen ”president”, Juan Guaido, skulle ta över i Venezuela. Den samlade världspressen hade samlats, så också svenska medier. Kort sagt gick det inte som högern och bolagsmedierna hade tänkt sig. De hade inte räknat med venezolanerna. Nu är de flesta av dessa högerpolitiker glömda. President Maduro är kvar. Och Colombia har en progressiv regering under Gustavo Petro. 

För övrigt kan noteras att den i Väst så hyllade Navalny uttalade starkt stöd för Trump och den av USA utsedde presidenten för Venezuela, Juan Guaidó. När USA erkänt Guaidó som Venezuelas president twittrade Navalny: ”Kanon. Absolut det rätta beslutet av president Trump. Kanske kan äntligen en normal regering ta makten i Venezuela och inte en hop Chavez-Maduro idioter”

Fem år senare är det dags igen för USA att blanda sig i Venezuelas angelägenheter och försöka tillsätta sin egen presidentkandidat. Se: https://svensk-kubanska.se/annu-en-gang-kraver-usa-att-fa-tillsatta-venezuelas-president/

Dick Emanuelsson 23 februari 2019:

CNN:s huvudredaktion i Atlanta, USA, hade det svettigt i dag när mediet skulle analysera och värdera det som skulle bli ”spiken i Maduros och Revolutionens kista”, som en venezuelansk Miamibaserad analytiker summerade igår kväll i CNN av vad som skulle bli ”Dagen D”, i dag den 23 februari.

Det blev Maduro som stod triumferande i Caracas på ett av dessa dagliga massmöten där han dansade salsa med sin fru Celia och gav budskapet till Trump; ”YANKEE GO HOME-VENEZUELA RESPEKTERAS”! Maduro gav också den colombianska ambassadens personal 24 timmar på sig att packa sina resväskor och flyga till Bogota, ett resultat av Bogotas permanenta krigföring mot Caracas.

I staden Cucuta, 500 meter från gränsen till Venezuela, stod en surmulen kvartett bestående av OAS´ generalsekreterare Luis Almagro, Colombias president Ivan Duque och Chiles president Sebastian Piñera. Var och en av dessa tre gjorde så gott de kunde för att hålla uppe modet på den fjärde personen, Juan Guaidó. [dessa högerpresidenter är borta idag. OAS´ Almagro är kvar ett tag till, trots protester från flera regeringar i regionen]

Almagro var kanske den mest nedstämde av de fyra och tittade knappt upp från pappret när han läste upp det färdigskrivna talet inför världspressen som inte fick sitt ”foto att sätta på 1:an” eller tevekanalernas dramatiska påannonsering om det som skulle bli en ”världshändelse”. Detta hade 99 procent av alla kommentatorer hävdat på fredagskvällen.

CNN:s kille i Puerto Rico, som hade lett direktsändningen under hela morgonen, gjorde vad han kunde när han kontaktade CNN:s medarbetare och kommentatorer i Buenos Aires och Houston om hur de värderade den USA-ledda aktionen som pågått i 48 timmar och hade accelererats i upphetsning där tittarna väntade på att de första bomberna skulle fällas.

Men Jorge Davila, som är CNN:s reporter i Miami var uppriktigt ärlig när han sa:

– Aktionen blev en katastrof

Pedro Brieger, i Buenos Aires fyllde på:

– Det var en sorgsen stämning på presskonferensen. Jag vill också påstå att de [venezolanska] väpnade styrkornas enhet inte alls har brutits, underströk Brieger och polemiserade mot Juan Guaidós uttalande på presskonferensen om att han nu har militärens stöd bakom sig som ”interimspresident”.

Guaidó gjorde ett uttalande som hade samma argumentationstaktik som vi såg från händelserna i Nicaragua 2018. När oppositionen vägrade att rasera barrikaderna, fick de erfara hur den reguljära polisen och den frivilliga polisen på en vecka rev dessa barrikader och återinförde ett spänt lugn i landet. Men den statskuppsvänliga högeroppositionen hävdade att det var ”Ortegas paramilitärer” som i strid mot författningen sköt mot terroristerna vid ”Dödens Barrikader”.

Det är samma taktik och språkbruk som Juan Guaidó nu använder sig av när han kommenterar det organiserade beväpnade venezuelanska folket i den Bolivarianska Folkmilisen, den milis som finns på arbetsplatser och bostadsområden och som är garanten mot varje statskuppsförsök. Det är den kvalitativa skillnaden mellan militärkuppen i Chile den 11 september 1973 och Venezuela 2019. Guaidó vet att han är totalt betydelselös och slut i politiska termer om han och USA inte lyckas bryta upp den militära apparatens enhet och lojalitet med författningen och den valde presidenten som är Nicolas Maduro.

Men CNN:s kommentator menade, att det spelar ingen roll om 10-15 militärer eller nationalgardister eller några diplomater har hoppat av från  Maduro.

Brieger gjorde även en annan viktig reflektion:

– Hur tolkar folk i allmänhet det faktum att Guiadó omger sig med personer som Marco Rubio (USA-kuban, republikansk kongressledamot och en av Trumps rådgivare i Latinamerikafrågor), Piñera eller Duque?

Vad Brieger syftade på var att i Latinamerika betraktas Guaidó som en nickedocka, totalt kontrollerad av Trump och Latinamerikas högerpresidenter. Dessa ses med ett allt större ogillande av breda djupa folklager i sina respektive länder. Bara det faktum att det i Colombia har dött närmare fem tusen barn av hunger och törst i länet Guajira gör att talet om ”humanitär hjälp till Venezuela” möter föraktfulla och ironiska kommentarer från människorna i respektive länder. Eller att president Macris Argentina är helt i händerna på Internationella Valutafonden FMI och har sänkt argentinarnas levnadsstandard till tiden för Carlos Menem.

Och Brieger dräpte detta utbyte av kommentarer från två av CNN:s främsta analytiker av Latinamerika med orden: ”El Chavismo visar sig solid och enad. Maduro vann strålkastarljuset!”

CNN flyttade över kameran till Caracas där Maduro ironiserade över att Juan Guaidó i Cucuta och på presskonferensen uppgav att han från och med i dag utlyser val som ska äga rum om en månad. Hur, med vem och vad ”interimspresidenten” ska genomföra detta val återstår att se. Men Maduro verkade inte vara orolig och avslutade massmötet med budskapet, att från och med den 28 februari till 1 mars är det festdagar i Venezuela för då inleds den STORA KARNAVALEN!

Dick Emanuelsson 2019-02-23

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72