Fiasko hotar USA:s toppmöte

Fiasko hotar USA:s toppmöte

Vart 4:e år hålls ett ”Amerikanskt Toppmöte” för länderna i Amerika. Platsen för mötena varierar. I år är det USA som står som värd och har förklarat att det inte tänker bjuda in Kuba, Venezuela och Nicaragua. Mot detta beslut har redan Mexiko, Bolivia, länderna i Puebla-gruppen och den latinamerikanska samarbetsorganisationen Celac protesterat. Nu går de karibiska länderna i Caricom ett steg längre och tänker inte delta om inte alla länder bjuds in. Det är tufft och modigt av dessa små länder att sticka upp mot Imperiet som inte accepterar några avvikande åsikter. Totalt fiasko hotar Biden/Blinkens toppmöte.

Länderna i den Karibiska Gemenskapen, Caricom, kommer inte att delta i Amerikanska Toppmötet i Los Angeles om något land utesluts. Det meddelar idag flera medier.

Den Karibiska Gemenskapen

Enligt hemsidan https://venezuela-news.com kommer de 14 länderna i gemenskapen inte att delta om Vita Huset utesluter Kuba, Venezuela och Nicaragua.

Antigua och Barbados ambassadör i Washington, Ronald Sanders, säger att om Biden utesluter Kuba, Nicaragua och Venezuela från toppmötet kommer det inte att delta. Och han fortsatte: ”likaså om det (USA) fortsätter att erkänna Guaido (den självutnämnde ’presidenten’ i Venezuela som USA backat upp) kommer flera länder inte att närvara. Amerikanska Toppmötet är inte USA:s möte, därför kan det inte avgöra vilka som ska bjudas och vilka som inte ska göra det. Detta är inte USA-regeringens möte. Det är ett toppmöte mellan alla statschefer på västra halvklotet”, underströk han.

Andra medier, som Primicias24, återgav Sanders uttalanden sedan Vita Huset uteslöt möjligheten att bjuda in regeringarna från Kuba, Nicaragua och Venezuela till toppmötet med motiveringen att de ”inte respekterar” demokratin enligt USA:s viceminister för Latinamerika och Karibien, Brian Nichols.

Från ett tidigare toppmöte

Tidigare i veckan gav Kubas president Miguel Diaz Canel stöd till fördömandet av uteslutningen av ön från mötet. Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez har redogjort för de påtryckningar som USA utövar på de många länder som motsätter sig uteslutningen av de tre länderna.

Diaz-Canel säger att ”de stora utmaningarna som mänskligheten står inför löser man inte genom konfrontation och våld, utan genom solidaritet och samarbete.”

På liknande sätt har Mexikos president Andrés Manuel López Obrador uttalat sig med krav på att alla länder innefattas i toppmötet. Han invände: ”Hur kan man kalla till ett Amerikanskt Toppmöte men inte bjuda in alla. I så fall varifrån är de som inte bjuds in? Från vilken kontinent? Från vilken galax? Från vilken måne?”

Portal Cuba.cu 220505

Países del Caricom faltarán a Cumbre de las Américas por exclusiones

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)