Mexiko: klarspråk om USA:s politik mot Kuba

Mexiko
AMLO. Foto: Gobierno de México

Mexikos president talar klarspråk om USA:s Kubapolitik

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) fördömer att Kuba och andra latinamerikanska länder inte bjuds in av USA till det Amerikanska toppmötet i Los Angeles i juni. 

Vid en presskonferens frågade han sig varför inte alla bjuds in. Om inte, varifrån kommer de? Finns de inte i Amerika? Från vilken kontinent kommer de då? Från vilken galax?

Dessutom: vi ska samtala, förstå varandra sinsemellan som bröder. Vi måste säga nej till konfrontation.

AMLO avslöjade också att han tog upp ämnet på telefon med USA:s president i förra veckan. Biden skulle ”tänka på saken”. Ett förslag är en öppen inbjudan så de som vill kommer och de som vill uteblir. Men att ingen ska uteslutas.

AMLO kritiserade att det i USA finns grupper som opponerar sig (mot att bjuda in Kuba) för att de tjänar på den exkluderande och anti-kubanska politiken. De har dragit stora fördelar politiskt och ekonomiskt. Men nu räcker det med att utnyttja och profitera på (det kubanska) folkets smärta och lidande.

Han tog Mexiko som exempel. Tänk er de mexikanska emigranterna, våra bröder, jämfört med kubanerna. Våra landsmän hjälper oss med mer än 50 miljarder dollar om året i penningförsändelser. Det har inget att göra med ideologi, partier eller politik. Det är hjälp till deras familjer. Varför ger man inte samma möjligheter till kubaner som bor där (i USA) och som har familjemedlemmar i Kuba? Varför ska man kväva dem?

Jag har sagt det tidigare att om de lyckas med sin avsikt att genom blockaden, och den situation den skapar, få kubanerna att vända sig mot sin regering, något som jag inte håller för troligt på grund av folkets värdighet som stått emot detta krig i 60 år, skulle det vara mycket illa.

Och jag upprepar idén för att tydliggöra dessa politikers inställning: om blockaden syftar till att folket ska resa sig mot sina myndigheter är det illa. Det skulle vara att vinna en omoralisk Phyrrusseger. Denna politik, detta agerande, blir en fläck som inte går att tvätta bort med allt vatten i oceanerna.

Det är dags att förändra världen. Vi kan inte fortsätta med samma politik av uteslutning och aggression. Vi behöver förena oss alla, söka dialog och inte fortsätta att skapa lidande för ett folk för att tillfredsställa vissa politiker, sa Obrador.

Nu, när (Kongress)val närmar sig i USA finns det politiker i USA som till och med uppmanar till invasioner. Hur kan de ens prata om en invasion, frågade sig AMLO slutligen.

För övrigt åker Lopez Obrador på statsbesök till Kuba om några dagar.  USA uppskattar inte kritiken och AMLO. Läs också:

Mexikos president fördömer USA-kampanj mot honom

 

CELAC kräver också fullt deltagande

Argentina, som är ordförande i det roterande ordförandeskapet i de Karibiska och Latinamerikanska ländernas sammanslutning, CELAC, uppmanar till att komma över ideologiska skillnader. Likadant gör Pueblagruppen.

”Pueblagruppen uppmanar president Bidens regering att till nästa Amerikanska Toppmöte i Los Angeles, inte utesluta regeringarna i Venezuela, Kuba och Nicaragua”, sa denna grupp av länder i en kommuniké.

Cubadebate 220502, Telesur 220503 (kraftigt nedkortat)

Presidente de México condenó que EEUU no invite a Cuba a Cumbre de las Américas

Demandan a EE.UU. una Cumbre de las Américas sin exclusiones

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72