Mexikos president fördömer USA-kampanj mot honom

Mexiko AMLO
Skärmdump: López Obrador på presskonferens 17 februari 2022. Youtube / @gobiernodemexico

Mexikos president fördömer USA-kampanj mot honom

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador är inte populär i Vita Huset. Det är ingen som inte dansar efter USA:s pipa. Förhållandet lär inte bli bättre när presidenten längre fram i vår ska besöka Kuba på ett statsbesök.

En kampanj mot Mexikos regering förs från USA. Det sa i torsdags Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) vid en presskonferens.

Vid en analys av den våg av mord mot journalister som pågår i landet fördömde AMLO den kampanj som reaktionära journalister som Carlo Loret de Mola, Ciro Gomez, Claudio X och några andra extremt högavlönade journalister för mot honom. Det medan journalister i allmänhet tjänar väldigt lite.

AMLO hävdar att hela kampanjen mot honom kommer från USA, från de stora företagen, stora nyhetsmedier men också från regeringen i Washington. Denna betalar stora summor till köpta journalister genom institutioner som USAID. Detta kommer han att framföra till Joe Biden, sade AMLO.

”Jag representerar en legal myndighet, demokratiska institutioner och det kommer vi att fortsätta att vara”.

Det är nödvändigt att visa att medier används i världen för att påtvinga oss en process av korruption så att storföretagen kan stjäla straffritt, sa han. AMLO anklagade dessa företag inte bara för att behärska medierna, utan också för att de tillsätter de styrande; det är inte folket som väljer dem utan de stora företagen genom medier som gynnar vissa partier och styrande.

Det är nödvändigt att avslöja och undersöka vad som finns bakom detta. Hur finansieringen av medier och dessa köpta journalister, som tjänar miljontals dollar varje år, går till.

När det gäller säkerheten för ärliga journalister upprepade presidenten att ingen går straffri. Det är det som är skillnaden mellan hans regering och de tidigare; vi upprättar inga relationer med kriminella, vi är inte medbrottslingar med någon och oavsett vem som begår brott ska undersökning och straff utdömas. Vi har varit väldigt försiktiga med att inte göra det som tidigare nyliberala regeringar gjort, som knöt samman brottslighet med den politiska och ekonomiska makten.

Det är också viktigt att påpeka, sa han, att staten inte är den huvudsakliga brottslingen när det gäller mänskliga rättigheter. Så var det tidigare. Nu begås inte statliga brott, inga massakrer, vi beordrar inga försvinnanden och den höga nivån av dödlighet som fanns under den förra regeringen Calderón existerar inte.

Säkerhetsministern Rosa Icela Rodriguez försäkrade att undersökningen av morden på journalister går framåt och att det finns många anhållna som väntar på en juridisk process. Tre personer är anhållna för att ha utfört mordet på Lourdes Maldonado och det bör leda fram till gripandet av de som planerade brottet. Något liknande gäller de andra journalisterna, fler än 50, som mördats sedan 2018.

Granma 220218

López Obrador denuncia campaña en su contra desde EE. UU.

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)