Fler och hårdare sanktioner

Under pandemin inför USA ytterligare sanktioner. Allt i syfte att strypa den kubanska ekonomin och framkalla svält. Blockaden är kriminell enligt internationell rätt.

USA inför ännu fler sanktioner. Förföljer penningöverföringar till Kuba

”Jag fördömer energiskt sanktionerna som USA:s utrikesminister Pompeo annonserat mot sju kubanska enheter, utformade för att skada kubanska familjer. Skamligt och kriminellt att ytterligare förstärka blockaden under Covid-19-pandemin”, skriver Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez på Twitter.

Bland de enheter som nu sanktioneras finns finansenheten Fincimex, tre hotell, två dykcentra och en marinpark. USA-administrationen attackerar ytterligare turistnäringen med syftet att strypa Kuba ekonomiskt.

Med uppdateringen av USA:s lista är det nu fler än 200 enheter som sanktioneras: företag, Mariels ekonomiska utvecklingszon, Kubas försvarsmakt och polisväsende samt många andra.

Inga kontakter får tas med dessa enheter om man inte vill riskera USA:s straff. Det är en del av en lång rad åtgärder som USA-administrationen vidtagit sedan Trump tillträdde i januari 2017 för att vända närmandet mellan länderna.

Kuba har betecknat listan som godtycklig. Den innehåller en lång rad enheter som USA hävdar har band till försvars- och den nationella säkerhetssektorn.

[Bannlysningen av Fincimex, en av de drabbade institutionerna, syftar till att omöjliggöra penningtransaktioner mellan länderna].

Cubainformacion 200604

EEUU aprueba sanciones a siete entidades cubanas y persigue inversiones y remesas

Trump tvingar Marriott att stänga ner i Kuba

USA: Finansdepartement kommer inte förnya Marriotts licens att driva Four Points Sheraton hotell i Havanna, rapporterar Reuters. Hotellet ägs av Marriott International och invigdes 2016. Företaget fick sin licens förnyad 2018 men enligt en talesperson för företaget, och som rapporterats i Miami Herald, så kräver nu Finansdepartementet att Marriott avslutar sin verksamhet i Kuba i augusti.

Marriott hade planerat att driva ett andra hotell i Havanna, det anrika Hotel Inglaterra, men kommer nu sannolikt inte att kunna göra det.

Four Points Sheraton Hotel blev en symbol för de förbättrade förbindelserna mellan USA och Kuba när det 2016 blev det första hotell i Kuba att drivas av ett USA-företag sedan 1959. Four Points Sheratons Havana hotel ägs av Gaviota, ett kubanskt företag med band till militären, ett frekvent mål för Trumpadministrationens sanktioner.

3 juni tillkännagav USA:s UD sju nya enheter till ”Cuba Restricted List”, som enligt USA ”oproportionerligt gynnar Castrodiktaturen”, och med vilka finansiella transaktioner är förbjudna. Den nya enheterna innefattar Fincimex, ett finansiellt företag, tre hotell, två dykcentra och en marinpark för turister.

Fincimex hanterar pengar som skickas till Kuba och sanktionerna mot det kan komma att ha en förödande effekt på penningflödet. Vi vet ännu inte verkningarna på dessa flöden eller på andra transaktioner.

Cuba Central Team 200605

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72