FN: ”Protesterna i Colombia speglar socialt missnöje utan like”

Foto: Eric Bridiers, Wikimedia Commons

FN: ”Protesterna i Colombia beror på enormt socialt missnöje”

FN:s generalsekreterare pekar på att icke-våld, dialog och överenskommelser är vägen om Colombia ska kunna uppnå försoning och socialt lugn,

FN:s utsända i Colombia sade i torsdags att protesterna och manifestationerna i samband med generalstrejken uttrycker ett ”socialt missnöje utan tidigare motstycke”. FN rapporterar också att fler än 8 000 colombianer tvingades bort från sina hem bara under maj.

Enligt FN-rapporten har sedan protesterna startade 28 april minst 54 civila mördats och hundratals skadats som resultat av våldet från anti-kravallenheterna ESMAD.

FN pekar också på det ökande antalet mord på tidigare gerillasoldater och sociala ledare i sin kvartalsrapport som behandlar april, maj och juni.

I FN-rapporten sägs att under de senaste tre månaderna har, förutom de dödade i samband med protesterna, ytterligare 49 människorättsaktivister mördats. 16 före detta gerillasoldater har mött samma öde. Dessutom har 19 massakrer dokumenterats av vilka tio är under utredning.

Annat som FN tar upp är tvångsförflyttning som påverkat samhällen, sociala ledare och före detta gerillasoldater i 25 byar. Det framhålls att trots framsteg i implementeringen av Fredsavtalet fortsätter allvarliga brister i uppfyllandet av överenskommelsen, speciellt ekonomisk säkerhet för de som lämnat den väpnade kampen.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att icke-våld, dialog och överenskommelser är vägen om Colombia ska gå framåt mot försoning och en restaurering av det sociala kontraktet.

Telesur 210702

ONU indica que protestas en Colombia reflejan malestar social sin precedentes

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0