USA blockerar kreditkort för mor som söker hjälp för sitt barn i Kuba

Den sjuka flickan Aurora Sosa. Kuba hjälper, USA stjälper. Foto: Sergio Pintado, Sputnik

USA blockerar kreditkortet för mor som söker hjälp för sitt barn i Kuba

USA har blockerat ett internationellt kreditkort som tillhör modern till flickan Aurora Sosa. Det är ett fattigt barn från Uruguay som kommit till Kuba för att få vård för en ovanlig sjukdom som hindrar hennes motoriska utveckling. Detta rapporteras av Telesurs journalist Mateo Grille. Han tillägger att detta är ett av blockadens konsekvenser.

Aurora Sosa är ett sexårigt barn från Uruguay som rest till Kuba för behandling mot sjukdomen som gör det svårt för henne att röra sig. Hon opererades vid två års ålder i hemlandet för en arachnoid cysta i ryggraden. Familjen fick veta att det var en ”ovanlig sjukdom”, men de behandlande läkarna kunde inte ge en exakt diagnos och än mindre en effektiv behandling. Därefter vidtog sökandet efter en lösning via offentliga och privata kliniker i Uruguay, stiftelsen Teletón i samma land och ända till Hospital Garraham i Buenos Aires.

Flickan gjorde framsteg, men det krävs specialistvård för att komma vidare. Hennes mor Cecilia Nazzari säger att: ”En vän till oss som är kirurg rekommenderade att konsultera Kuba som har specialkliniker inriktade på neuromuskulära sjukdomar. Så vi fick kontakt med Ciren, som är en klinik med världsrykte.”

Kontakten med Ciren och neurologen Carlos Maragoto ledde till att kliniken i november 2020 bekräftade att flickan och hennes familj skulle tas emot. De anlände till Kuba den 27 juni. Med följd att USA spärrat moderns kreditkort.

Cubadebate 210630

Bloquean tarjeta de crédito de la mamá de Aurora, la niña uruguaya que recibe rehabilitación en Cuba

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0