FN: USA:s blockad har kostat Kuba 130 miljarder dollar!

I den anti-kubanska webbtidskriften Periodico Cubano rapporteras att USA:s ”embargo” mot Kuba har kostat ön mer än 130 miljarder dollar i ekonomiska förluster. Detta tillkännagav FN:s Ekonomiska Kommission för Latinamerika och Karibien, CEPAL.

Enligt Reuters är det samma summa som den kubanska regeringen presenterade i oktober 2017, inför FN-omröstningen om blockaden. Den fördömdes då av 191 länder som uppmanade USA att upphöra med den. Endast USA och Israel stödde blockaden. Tyvärr sätter omvärlden inte någon kraft bakom fördömandet, som inte bara drabbar kubaner utan alla som vill ha förbindelser med Kuba.

CEPAL:s direktör Alicia Barcena sade vid ett möte som hölls av organisationen vartannat år, denna gång i Havanna: ”Detta land (Kuba) har utvecklat egna sätt för att motverka den brutala mänskliga kostnaden som det fått lida av under den orättvisa blockaden.”

Hon sade också att blockaden utvärderas varje år av kommissionen och ”vi vet att denna blockad har kostat det kubanska folket över 130 miljarder dollar i dagens penningvärde, och det har lämnat ett outplånligt sår i landets ekonomiska struktur.”

President Trump skärpte blockaden förra året, med nya begränsningar på resor och handel.

Vid mötet, där också FN:s Generalsekreterare Antonio Guterres var närvarande, sade Kubas president Miguel Diaz-Canel i sitt öppningsanförande att ”trots de svårigheter som den kubanska ekonomin upplever, inte minst på grund av blockaden mot oss, så fortsätter vi att fokusera på de utvecklingsmål som vi satt upp.”

Enligt officiell statistik växte Kubas planekonomi med knappt 2,4 % om året under det senaste decenniet, långt under de 7 % som regeringen anser behövs för en önskvärd utveckling.

CEPAL och Barcena bekräftade att organisationen ska stödja Kuba i implementeringen av de ekonomiska reformer som man påbörjade för tio år sedan.

Diaz-Canel, å sin sida, lovade att fortsätta reformarbetet, men utan att tillämpa någon chock-terapi. ”Vi kommer aldrig att använda de välkända ’chock-terapierna’ som slår mot de svagaste.” Han försäkrade att de ekonomiska reformerna kommer att fortsätta, men man kommer att se till att alla medborgare skyddas, och ingen lämnas åt sitt öde.

En av de högt prioriterade frågorna är sammanslagningen av de två valutorna som man använt sig av i snart två årtionden, en situation som skapat stora skevheter i ekonomin.

Periodico Cubano 180509

https://www.periodicocubano.com/segun-comision-la-onu-cuba-ha-perdido-130-mil-millones-dolares-bloqueo-ee-uu/?utm_source=Cubanos&utm_campaign=e3d94bd151-EMAIL_CAMPAIGN_2018_05_09&utm_medium=email&utm_term=0_42dad8d593-e3d94bd151-69760979