Venezuela går mot presidentval

Venezolanerna går till val den 20 maj och landet befinner sig mitt i en valkampanj. De internationella medierna har, i enlighet med vad USA och högeroppositionen beordrat, bestämt sig för att valet kommer att präglas av valfusk och har därför struntat i att rapportera från valrörelsen. Mätningar visar dock att 66 -70 % av de röstberättigade planerar rösta i presidentvalet. Det är en högre siffra än motsvarande i Colombia, Mexiko och Brasilien som också har presidentval de närmaste månaderna.

Flera opinionsinstitut (CIS, Consultores, Hinterlaces) visar att den sittande presidenten Maduro leder med ca 35-55 % följd av oppositionens kandidat Henri Falcón med 25 -36 % och på tredje plats hamnar frikyrkopastorn Javier Bertucci  med 11 – 16 %. Oppositionens kandidat Falcón har haft svårt att övertyga de som är missnöjda med Maduro att gå och rösta den 20 maj. Oppositionen är mycket splittrad. Högerpartierna Primero Justicia och Voluntad Popular uppmanar öppet till valbojkott medan alltfler oppositionspolitiker från de liberala och socialdemokratiska partierna (AD, UNT, AP, Copie, MAS med flera) uppmanar till att rösta på Henri Falcón. Även USA uppmanar till valbojkott. (Det är mer korrekt att säga att USA, när man fruktar att högern inte kan vinna, beordrat högeroppositionen att bojkotta valet).

Högerns totala splittring illustreras av att den tidigare ledaren för oppositionens paraplyorganisation Mesa de la Unidad Democrática (MUD) Jesús “Chúo” Torrealba hårt kritiserade oppositionens splittring och i fredags uppmanade till att rösta på Henri Falcón. Detta menar han är det rätta eftersom Falcón är den enda från oppositionen som ställer upp i valet. Chuo Torrealba som ledde den samlade oppositionen från 2014 till februari 2017 menar att oppositionen idag saknar både en gemensam ledning och riktning och att detta resulterat ”i en tragedi för de demokratiska krafterna”.

Nordic Vene 180511