Frige Brasiliens presidentkandidat Lula da Silva!

Fördöm högerkuppmakarna!

Brasiliens arbetarpartis Lula da Silva skulle vinna en jordskredsseger i det kommande presidentvalet, men han sitter nu i fängelse. I tältläger utanför kräver folket hans frigivande! 250.000 har skrivit under och nominerat honom till Nobels Fredspris. Han är omåttligt populär. Under hans tidigare period som president 2003-2011 och under hans partikamrat Dilma Rouseffs presidentskap 2011-2016 genomförde de epokgörande reformer.

Lula säger: ”Om mitt brott är att jag öppnat universiteten för de fattiga i vårt land, för de svarta, att jag stått för en politik som gett fattigt folk bättre mat, att de ska ha råd med bil, äga sina egna bostäder, då kommer jag alltid att vara kriminell här i Brasilien!”.

Under Lulas och Dilmas tidigare presidentskap har fattigdomen mer än halverats. Reallönerna har ökats med 35 procent, arbetslösheten sänkts till rekordlåga nivåer. Ett modernt samhälle under utveckling såg dagens ljus.

Men med påhittade falska anklagelser och drev i de privata TV-kanalerna och tidningarna motades Dilma bort i augusti 2016. Sedan dess raserar den stenrika korrumperade högern välfärdsbygget bit för bit. Pengar till skolor,sjukvård, pensioner är under attack. Ingenstans i världen är gapet mellanfattig och rik så iögonfallande stort som i Brasilien. Det finns ingen gräns för dessa superrikas girighet. De roffar åt sig oavsett priset i människoliv och skador på miljön. De vill ha bort Lula och Dilma som gett arbetarna hopp och som kämpar för det nya progressiva Latinamerika bort från tidigare års blodiga militärdiktaturer. Men nu sätts tungt beväpnad polis och militär in mot de fattiga.

Högern är lierad med USA:s Trump, som deklarerar att Latinamerika ska åter göras till USA:s bakgård. Monroedoktrinen ska åter gälla.De folkliga regeringarna i länder som Venezuela, Kuba, Bolivia, Nicaragua är i skottlinjen. Brasilien, 19 gånger så stort som Sverige och med 210 miljoner invånare hägrar. Den parlamentariska demokratin i Brasilien väger lätt när så mycket naturresurser och rikedomar står på spel. Den farsartade högerkuppen är ett faktum. Vi kräver:

Demokratin i Brasilien måste återupprättas!
Frige Brasiliens Arbetarpartis presidentkandidat Lula!
Lula da Silva för Nobels Fredspris!

Stödgruppen Frige Lula
Kontakter: Ann Blomqvist tel: 073-402 92 79 och Josenilda Duarte tel: 073-414 71 91.
E-post: FrigeLula@comhem.se