”Folkens toppmöte” i Lima, Peru avslutat

Samtidigt som statschefer från Amerika höll toppmöte, så gjorde också en lång rad organisationer från civilsamhället det. En hård politisk kamp kännetecknade också detta möte. De progressiva krafterna avgick med segern.

Folkens toppmöte är avslutat. Någon sade att syftet med detta möte är att påbörja nya strider. Så är det.

Delegaterna från kontinenten anlände till Peru med en gemensam röst för att ge röst åt aktioner mot ”dessa reaktionära krafter som försöker återta sin hegemoni”, som det står i slutdeklarationen.

Texten ger stöd till Venezuela och landets president Nicolas Maduro, till det palestinska folket och Syrien, under attack från imperiet; man vill konsolidera regionen som en fredszon och man fördömde det orättvisa fängslandete av Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva.

Deklarationen kräver också ett slut på USA:s kriminella blockad mot Kuba, liksom återlämnande av det av USA olagligt ockuperade området där det upprättat en militärbas i Guantanamo.

Folkens toppmöte, som pågått mellan 10 och 14 april, avslutades med ett kulturellt och politiskt evenemang, på vilken en stor solidaritetskonsert för Latinamerikas enhet hölls på torget vid Det Nationella Universitet San Marcos i Perus huvudstad Lima.

Artister från Kuba, Venezuela och värdnationen avslutade toppmötet där representanter för 150 organisationer och sociala rörelser deltagit.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez var med på avslutningen, efter att ha deltagit i det officiella toppmötet, det VIII:e toppmötet för Amerika. Han bar en keps med texten ”För Kuba”, lik den som de andra deltagarna i den kubanska delegationen på Folkens toppmöte bar. Rodriguez upprepade sitt tack till det peruanska folket för att de slagit tillbaka provokationer mot Kuba.

Liksom vid det officiella toppmötet underströk utrikesministern att Kubas principer inte är förhandlingsbara. Några timmar tidigare hade Rodriguez talat där han påminde om att Kuba inte viker sig för varken hot eller utpressning från USA. Något som han påpekade för USA:s vicepresident Mike Pence, när han svarade på dennes verbala attacker under VIII: toppmötet:

”Vänta dig inte att Kuba viker en tum från sina principer, eller backar från sin strävan att bygga socialismen”, sade Rodriguez när han replikerade på Pences tal.

Också VIII:e toppmötet antog en slutdeklaration. Enligt värden, Perus nye president Martin Vizcarra, är deklarationen basen för kamp mot korruption, som var det centrala temat för mötet. Något ironiskt att någon vecka innan toppmötet tvingades Perus president från makten på grund av korruption.

Cuba en Resumen 180415

https://cubaenresumen.wordpress.com/2018/04/15/peru-finaliza-cumbre-de-los-pueblos-principio-de-nuevas-batallas/