För 30:e gången kommer världens länder att fördöma USA:s blockad av Kuba

Fotot från en tidigare omröstning. "Eliminera blockaden! Den är också ett virus".

För 30:e gången kommer FN att fördöma USA:s kriminella blockad av Kuba

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez har informerat om att resolutionen om ett slut på USA:s blockad av Kuba kommer att presenteras för Generalförsamlingen för 30:e (!) gången.

Enbart under Bidens första 14 månader vid makten har denna politik orsakat skador på Kubas ekonomi på 6,4 miljarder dollar. Blockaden försvårar landets utveckling och berövar det inkomster som skulle kunnat förbättra befolkningens livsvillkor. ”USA:s regering fortsätter att ignorera fördömandet från det internationella samfundet och har intensifierat blockaden till en tidigare aldrig skådad nivå.” Utrikesministern framhöll att blockaden har ”misslyckats med syftet att störta landets regering och den konstitutionella ordningen. Men den framkallar orättfärdig smärta och lidande för kubanska familjer genom att den begränsar tillgången på livsmedel, mediciner, drivmedel och andra nödvändiga varor.”

Rodriguez sa också att det lögnaktiga påståendet från USA att Kuba skulle sponsra terrorism förstärker den negativa effekten av den förda politiken och dess ekonomiska kvävning. Politikens extraterritoriella karaktär påverkar Kubas relationer med regeringar, banker och företag, liksom med kubanska medborgare utanför landet. 

USA är djupt internationellt isolerat i frågan om blockaden som fördöms av folken. Ministern avslutade med att ”Kuba har rätt att leva utan blockad”.

Resolutionen kommer upp till omröstning 2 eller 3 november.

Cubadebate 220915

Cuba presentará por trigésima ocasión resolución contra bloqueo de EEUU ante la Asamblea General de la ONU

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72