Fortsatta protester i Bolivia möts med polisvåld

COB:s ordförande Juan Carlos Huarachi. Foto: @jmkarg.

De sociala rörelserna i Bolivia fortsätter protesterna mot kuppregimen. Demonstranterna möts med våld. 

Protesterna fortsätter i Bolivia

När ledaren för Bolivias fackföreningar COB, Juan Carlos Huarachi, lämnade samtalen med representanterna för Högsta Valtribunalen TSE förklarade han att han inte tänkte vara med på mötet på söndag som kuppresidenten Jeanine Añez kallat till.

Efter mötet med TSE fördömde han inställningen från representanterna för parlamentet och TSE som inte vill föra en dialog utan ville diktera ett datum för valen i landet. Huarachi förklarade att hans organisation håller fast vid kravet på val i september och inte 18 oktober som kuppregeringen planerar.

Medan COB vidhåller kravet på val i september och fortsätter protesterna, har socialistpartiet MAS sagt att det avser att acceptera det nya datumet för valen om tre villkor uppfylls. MAS´ presidentkandidat Luis Arce och hans vice David Choquehuanca sa i lördags vara beredda att acceptera det nya datumet.

De säger att det förut bestämda datumet, 6 september, inte längre kan uppfyllas och därför accepterar man ett datum som beslutas via dialog. ”Vi strävar efter dialog för att lösa frågan om datum”, sa Arce vid en presskonferens där han slog fast villkoren för denna acceptans.

För det första bör datumet fastslås i en lag inom juridikens gränser och inte av valmyndigheten TSE. För det andra ska TSE garantera detta datum som inte ska kunna ändras. För det tredje ska valet ha ”stöd, övervakning och garantier” från det internationella samfundet.

Kuppresidenten tog makten efter statskuppen hösten 2019 och mandatet för den regeringen gick ut 22 januari 2020, då ett nytt parlament och regering skulle tillträda. Men hon har bitit sig fast och också lanserat sig som presidentkandidat för alliansen Juntos. På detta har den störtade expresidenten Evo Morales, ledare för MAS och vars parti leder alla opinionsundersökningar, kritiserat kuppregeringen för att försöka stanna vid makten genom att ständigt skjuta upp valen.

Morales har också upprepade gånger kritiserat kuppregimens försummelser inför Covid-19 pandemins spridning och för att istället för att investera i hälsovård ha satsat mer än fem miljoner dollar för att köpa kemikalier som används för att undertrycka protesterna mot regimen.

Cubadebate 200809 (nedkortat)

Central Obrera Bolivia mantiene huelga general y manifestaciones

Bolivia: De sociala rörelserna fortsätter vägblockaderna trots hot

De folkliga protesterna från de sociala rörelserna har pressat kuppregeringen att kalla till samtal 9 augusti för att bekräfta datum för valen.

Bolivias sociala rörelser och fackföreningar upprätthåller blockaden av drygt 75 stora vägar i hela landet i krav på demokratiska val och kuppregimens avgång.

Stora klippblock ligger på flera sektioner av vägarna i La Paz, Cochabamba, Santa Cruz, San Julian, El Puente och Santa Rosa. Kuppregimen har svarat med våld. På sociala medier kan man se filmupptagningar över hur militärplan flyger lågt över demonstranterna för att skrämma bonde-ursprungsbefolknings-rörelserna.

I fredags landade två flygplan från USA med vapen och regimen placerade ut krypskyttar i El Alto och Chapare. ”Jag hoppas ni är modiga nog för det som komma skall”, sa Bolivias justitieminister i kuppregeringen Arturo Murillo.

Händelseutvecklingen kan mycket väl leda till en ”själv-kupp”, enligt Bolivias förre president Evo Morales: ”Añez [kuppresidenten] planerar en statskupp i maskopi med militären och med stöd från USA för att undvika val.”

Under pandemikrisen anklagar människorna Añez också för bristen på medicinsk syrgas för behandling av Covid-19 patienter. Kuppregimen anklagar de protesterande för bristen. Men faktum är att Añez inte tillåter leverans av syrgasbehållare från det privata företaget Praxair, som annars förser kliniker och sjukhus med syrgas. 3 000 personer har dött av Covid-19 i Bolivia. Sjuka har översvämmat sjukhusen.

Tack vare pressen från de sociala rörelserna så kallade Añez till nya samtal 9 augusti för att bekräfta valdatum.

Telesur 200808

Bolivia: Social Movements Maintain Blockades Despite Threats

COB:s ordförande Juan Carlos Huarachi

 Demonstrationerna och vägblockaderna fortsätter

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).