Frankrike ger stöd till Kubas vaccinproduktion

Foto: PL/radiorebelde.cu

Frankrike ger stöd till Kubas vaccinproduktion

(Det som Frankrike gör är otänkbart för Sveriges socialdemokratiska regering som förbjuder överföringar till offentliga institutioner i Kuba. Samtidigt som svenska regeringen inte har några problem med den blodbesudlade regimen i Colombia.)

Frankrike ska stödja Kubas tillverkning av vaccin mot hjärnhinneinflammation och lunginflammation. Stödet uppgår till 45 miljoner euro.

Medlen är avsedda för det kubanska Instituto Finlay de Vacunas (IFV) och ska överföras under tre år. Pengarna ska använda till att utrusta och modernisera produktionsanläggningarna för tillverkning av vaccin. De första överföringarna väntas ske redan under innevarande år. 

I sitt tack sa forskaren och chefen för IFV, Vicente Vérez, att Kuba och Frankrike samarbetat sedan flera år inom området och att Frankrike tidigare bidragit med 5,3 miljoner euros för att hjälpa Kuba att bekämpa Covid-19.

För IFV är det en prioritet att distribuera högkvalitativa vaccin till en modest kostnad via WHO och Unicef. Det nya projektet kommer att förbättra täckningen av vaccin mot hjärnhinneinflammation och lunginflammation. Det kommer att bidra till att minska ojämlikheten mellan länder och befolkningar vad gäller tillgång till hälsovård och vaccinationer.

På 1980-talet utvecklade IFV VA-MENGOC-BC som använts i massomfattning sedan 1989 och ingår i Kubas nationella vaccinationsprogram.

Prensa Latina 210922 (nedkortat)

Francia apoya a Cuba con 45 millones de euros para producir vacunas

 

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0