Funderingar i pandemitider

"Friheten kan inte blockeras. Här finns ingen rädsla". Foto: Twitter @CUBAH0RA

Funderingar i pandemitider

För att bemöta pandemin har Kuba skickat 2 300 hälsovårdsarbetare till 24 länder. Men spanska dagstidningen El Mundo säger att det bara handlar om ”propaganda och affärer.” Vad är då solidaritet för El Mundo: Jo, donationer från mångmiljonären Amancio Ortega, som äger kedjan Zara. Det kräver inga ytterligare kommentarer.

Kinas regering har tillkännagett att dess vaccin mot coronaviruset kommer att vara tillgängligt för hela världen. Landet har också givit två miljarder dollar till länder som drabbats, särskilt fattiga länder. I motsats till USA, som försökt köpa ett tyskt laboratorium och få exklusiv rätt till deras vaccin. USA har också dragit tillbaka sitt stöd till WHO. Men ser vi någon debatt om detta i medierna om något som påverkar mänskligheten?

I protesterna mot nedstängningen i rikemanskvarteren i Madrid hörs ropen ”kommunist”, ”Chávezanhängare” riktade mot den spanska regeringen. Det är de 1 procentens uppror, miljonärernas uppror, som dagstidningen El Pais helt korrekt beskriver det. Märkligt när samma tidning för en tid sedan beskrev liknande rikemanskvarter i Venezuelas huvudstad Caracas som ”centrum för demokratidemonstrationerna”. Det är också märkligt när El Pais och andra medier skrivit så mycket om alla de rika venezolaner som flyttat till Madrid, men inte kopplar samman detta med rikemansprotesterna.

Under fyra år ställde Havanna upp med allt – medlare, infrastruktur – för att Colombias regering och FARC-gerillan skulle nå fram till en fredsuppgörelse. På Colombias förfrågan har Kuba gjort samma sak för ELN-gerillan, när Ecuador drog sig ur medlingsuppdraget. För detta har USA satt upp Kuba på sin lista över länder som inte samarbetar i kampen mot terrorism. Som anledning sägs att Kuba vägrar att lämna ut ELN-delegationen. Det skulle bryta mot de undertecknade avtal som stipulerar att ifall förhandlingarna bryter samman ska delegationerna tryggt kunna återvända till Colombia med skydd av Röda Korset. I strid mot detta kräver Colombias regering och USA att Kuba ska utlämna ELN-delegaterna.

Något som vi heller inte får höra om är att när Kubas ambassad i Washington utsattes för en terroristattack, så har Vita Huset efter flera veckor inte fördömt dådet i sin huvudstad. Eller har du läst någon ledarartikel i pressen som fördömer denna attack?

USA genomgår en hälsovårdskris utan motstycke, på väg mot 100 000 döda i Covid-19. I april begick en chef för akuten på ett sjukhus i New York självmord inför hjälplösheten mot situationen. Vi har kunnat läsa om personer som avlidit för att de saknar sjukvårdsförsäkring och har nekats vård. Kontrasten mot Kuba är monumental. Där har den koordinerade hälsovården, tusentals medicinstuderande och unga frivilliga lyckats minska antalet fall till ett minimum. Inget som rapporteras av CNN.

[Och när El Nuevo Herald i Miami rapporterar om de länder i regionen som lyckats bäst i kampen mot Corona, nämner det inte Kuba! Trots att Kuba, med drygt 11 miljoner invånare, har färre än 100 döda i Covid-19. Men var säger man att det är censur? Jo, Kuba!]

Under pandemin har 50 000 venezolaner återvänt hem från de länder dit de emigrerat, som till exempel från Colombia. Men detta återvändande skapar inga nyheter i den internationella pressen. Inte heller drar den till sig några ”humanitära” kändisar. Hur kommer det sig?

I Santiago de Chile anhålls en journalist från kubanska nyhetsbyrån Prensa Latina när han bevakar protester. I Washington avskedas en läkare för att han i en tidning kritiserar bristen på skyddsutrustning på hans sjukhus. I Miami utestängs ett par från en vårdcentral för att de med sin mobil filmat ett kritiskt budskap mot vården som ges. Men var säger medierna att journalister anhålls, att det förekommer repressalier och att filmning på sjukhus inte är tillåten…jo på Kuba förstås.

Nyligen dog två medlemmar i musikgruppen Yorum efter en lång hungerstrejk i Turkiet. Spanska dagstidningen El Mundo förklarar att det är ”den turkiska extremvänsterns martyrkultur”. Kommer ni ihåg att för tio år sedan avled en fånge i kubanskt fängelse? Då blev det en global mediekampanj och ett drev mot Kubas regering. Varför talade man inte då om ”den kubanska kontrarevolutionens martyrkultur”?

Cubainformacion 200525, med källhänvisningar i originalet

Salamanca y Altamira: pesadillas bolivarianas

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72