Kubanska läkare åker hem. Hyllas och nomineras till Nobelpriset.

Väggmålning i italienska Turin hyllar Kuba. www.farodiroma.it/

Kubanska läkarbrigader åker hem efter fullgjort uppdrag

Delar av den kubanska medicinska brigaden i Andorra återvänder hem. De kubanska läkarna i Italien får applåder vid avskedet.

Andorras regering arrangerade en avskedsceremoni för 13 kubanska hälsovårdsspecialister som återvänder till Kuba efter att ha bistått det europeiska landet i kampen mot Covid-19. De 13 ingår i en större grupp som anlände till Andorra för två månader sedan. De övriga i brigaden arbetar vidare i Andorra tills vidare.

Också i Italien hölls avsked för de kubanska läkare som tjänstgjort i norra delen av landet. Läkarna hyllades vid en ceremoni på det centrala torget i Crema. Lokalbor och myndigheter hurrade och applåderade. Läkarna fick också plaketter och medaljer med flaggor från de båda länderna, tillägnade ”våra kubanska bröder”. Detta var första gången som Kuba gav medicinskt bistånd till ett land i Europa.

I ett uttalande nyligen anslöt sig Council on Hemispheric Affairs (COHA) till initiativet från International Committee for Peace, Justice and Dignity och andra organisationer till stöd för nomineringen av Kubas Henry Reeve-brigader till Nobels Fredspris. Nomineringen hyllar brigadernas globala bidrag till kampen mot Covid-19.

Cuba Central Team (USA) 200529

Italien tackar Kuba

En fantastisk väggmålning dök i dagarna upp i utkanten av Turin för att tacka de kubanska läkarna som kom till Piemonte i Italien för att slåss mot Covid 19!

”TACK KUBA, TACK BRIGAD HENRY REEVE!”, är skriften som åtföljer väggmålningen.

Målningen har fått namnet ”De kubanska läkarna vinner sin kamp”. Väggmålningen är gjord av bl.a. Noi Restiamo. Det är en marxistinspirerad grupp som skriver på sin webbplats: ”Kuba visar för hela världen hur ett litet land kan lösa problem som de stora västmakterna inte klarar. Detta beror på att de förstår befolkningens verkliga behov och följaktligen, trots den ekonomiska blockaden, har Kuba utvecklat ett hälsosystem som har råd att skicka läkare till det rika Lombardiet”.

Den kubanska ambassadören i Italien och chefen för läkarbrigaden besökte det pågående arbetet vilket var enormt uppskattat av konstnärerna.

Måndag 25 maj 10:00 kommer en presskonferens hållas framför målningen till stöd för kravet att Nobels fredspris tilldelas Henry Reeve Brigaderna. Ytterligare ett 20-tal internationella organisationer har ställt samma krav.

I detta svåra ögonblick verkar det nästan som om Fidel Castros ord fortfarande vibrerar i luften. I ett anförande i januari 1960 inledde han vad som kan sägas ha blivit verklighet idag: ”Vårt lands framtid måste vara en framtid av vetenskapsmän, tankemän, för det är exakt vad vi behöver. . Vi måste väcka intresset för våra unga att studera, att lära sig, att utbildas, eftersom kunskap har värde på alla nivåer. […] Denna insats inom vetenskap och teknik kräver en politisk förutsättning. Det är viljan att slåss och vinna”.

Källa och foton: FarodiRoma.it 200523

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72