Går det sämre för Kuba än för kapitalistekonomier?

Foto: Cubadebate

Kuba jämfört med kapitalistvärlden

I USA skriver Steve Ashley på Facebook 210715 att

”Till mina vänner som är inbäddade i västpropaganda och för lata för att själva undersöka fakta, låt oss jämföra Kubas utveckling med kapitalistvärldens. Det utan att glömma att Kuba under de senaste 60 åren utsatts för världsomfattande sanktioner. Av världens 195 länder så har den överväldigande majoriteten kapitalistiska eller kvasikapitalistiska ekonomier. Här rankas Kubas BNP per capita som nr 76. Vad gäller hälsovård ligger Kuba på 33:e plats och på 48:e när det gäller utbildning. Fattighetsnivån ligger långt under världsgenomsnittet, medan förmögenhetsnivåerna sackar efter.

Så istället för de ständiga hycklande fördömandena av Kubas ekonomiska system som orsak för dess relativt sett dåliga ekonomiska resultat, om du sätter det i ett sammanhang, så överträffar Kuba de flesta kapitalistländer i världen. Om det hade fått agera fritt på världsmarknaden med sitt ekonomiska system hade de lätt kunnat tävla med Kina.

Och det är detta som det kapitalistiska etablissemanget fruktar, som hellre ser fler fattiga länder som Haiti att anta det systemet, till kapitalismens egen skada. Myten att västerländsk form av demokrati ger frihet till folket och därför är ett bättre system; säg det till de svarta i USA som fortfarande kämpar för att få rösta, eller till de nio miljoner människor som svälter ihjäl i världen varje år, eller till de miljarder som nu ligger under fattigdomsstrecket, utan utbildning eller hopp i dessa länder. Ge Kuba möjligheter utan blockaden och se det resa sig som en fågel Fenix på världens ekonomiska stege.”

Steve Ashley, Facebook 210715

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0