Hälsning till Kuba från Svensk-Kubanska 1a Maj

Första Maj 2020

Till: Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos, ICAP och Republiken Kubas ambassad i Sverige

Kära solidaritetsvänner,

Vi vill framföra till er våra varmaste kamratliga hälsningar denna Första Maj 2020. Runt om i världen firar vi den i år på ett annorlunda sätt, anpassat till vår pågående kamp mot COVID-19-pandemin. Vi lever i en värld där användningen av digital kommunikation sprider sig, och här i Sverige ökar vi vår användning av digital kommunikation i den situation som pandemin gett oss. Vi följer noggrant Granma och andra kubanska digitala nyhetskällor som rapporterar om hur kubansk hälsovårdspersonal med omsorg bekämpar pandemin. Er kamp, inte bara hemma i Kuba, utan också era internationella läkarbrigader gör oss stolta eftersom vi har äran att vara era vänner. På vår webbplats och i sociala medier sprider vi mycket information om era kubanska internationella medicinska brigader och om hur era erfarna specialister ger viktig hjälp till alla de länder som begär det.

Här i Sverige sprider vi nu den senaste utgåvan av vår Tidskrift Kuba som har mycket information om era medicinska brigader. Vi förklarar hur Kuba delar med sig av det Kuba har. Kuba följer sina solidaritetsprinciper. Den kriminella USA- blockaden kan inte ändra det! I Sverige utökar vi nu vår kampanj mot USA:s blockad. Vi uppmanar våra parlamentsledamöter och regering att med bestämdhet säga till USA:s regering att upphäva sin blockad mot Kuba, åtminstone nu under pandemin, för att inte hindra leverans av mediciner, medicinsk utrustning och mat till Kuba. Vi deltar i den namninsamling som den brittiska Cuba Solidarity Campaign initierat. Den har redan underskrifter från 126 länder som kräver åtgärder från politiker för att få USA:s regering att upphöra med blockaden. Det är viktigt att agera tillsammans, kollektivt. Vi trappar upp vår penninginsamling för medicinsk utrustning som respiratorer, personligt skyddsmaterial och mediciner som Kuba behöver för att bekämpa pandemin. Detta gör vi som en medlemsorganisation i mediCuba-Europa. Människors respons och solidaritet är mycket uppmuntrande. Vi bifogar ett par digitala flygblad som vi använder.

Vi är alla medvetna om att något är mycket fel i USA:s ledning. Terrorakten under den gångna natten mot Republiken Kubas ambassad i USA:s huvudstad, gjordes med ett krigsvapen, en AK47 militär automatkarbin som avfyrade sitt magasin med 30 skott mot ambassaden. Det är ren tur att ingen skadades eller dödades. USA är ett land med den mest omfattande och högteknologiskt utrustade säkerhetstjänst man kan föreställa sig och ändå stoppades inte denna attack.

USA-presidentens retorik uppmuntrar ständigt till motsättningar, splittring och hat och är tillåtande inför reaktionärt våld. Det är USA: s president och hans regerings ansvar att göra allt som behövs för att skydda diplomatiska beskickningar och diplomater som är ackrediterade i USA. Vi har ännu inte sett någon förklaring från USA:s president eller ursäkt för att USA inte har gett det skydd som behövts.

Om president Trump någonsin ställt några av de krav som han i anständighetens namn bort ställa på sig själv som USA:s president, så har han uppenbarligen inte gjort det nu. Nu mitt i pandemin bedriver han och hans administration hatiska förtalskampanjer mot Kuba, lögnkampanjer och påtryckningar som just nu inriktas på att försöka hindra Kubas heroiska medicinska brigaders arbete. Men Kubas medicinska brigader vinner respekt, beundran och människornas hjärtan runt om i världen. De visar att en annan värld är möjlig. Trumps och hans medbrottslingars lögner, hat och egoism har ingen framtid i mänskligheten. Världens folk längtar efter fred, solidaritet, social rättvisa och vänskap mellan folken.

Detta är vår hälsning till Kuba, Första Maj 2020.

Svensk-Kubanska Föreningen

Zoltan Tiroler, ordförande

Martin Österlin, internationell sekreterare

Word: Första maj hälsning till Kuba från Sverige (1)

Pdf:   Första maj hälsning till Kuba från Sverige (1)