Hat, rasism och lögner vid fascistmöte i Washington

Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

Uttalande från Casa de las Américas*

Conservative Political Action Conference (CPAC)** har just inlett sin senaste offensiv, den 21-24 februari. CPAC ägnar sig, som namnet antyder, åt att främja ”konservativa värderingar” i världen och är idag ett skyltfönster för en demonstrativ samling av den nya fascismens krafter.

Conservative Political Action Conference

Bland de välkända företrädare för extremhögern som paraderade på konferensens podium utmärkte sig Santiago Abascal, ledare för det spanska partiet Vox. Han återvände till illusionerna om den så kallade ”Iberosfären”, fördömde hotet från ”socialismen” och attackerade den kubanska revolutionen med grovt förtal. Som arvtagare till det dekadenta imperialistiska Spanien, som så ofta besegrats av våra mambiser, [kubanska gerillasoldater som kämpade för landets självständighet från Spanien] tillät han sig att på ett groteskt sätt använda slagordet ”Viva Cuba libre”.

Talarna talade allmänt i frihetens, familjens, kristendomens, traditionens och den okränkbara egendomens namn och upprepade reaktionens vanliga ord, i en ton som låg någonstans mellan apokalyptisk och messiansk. De utropade sig till räddare av en värld i fara, inte på grund av klimatkrisen eller den vilda kapitalismen, utan på grund av förekomsten av ”upplösande” tendenser som i deras ögon består av själva idén om social rättvisa, kampen mot klimatförändringar, feminism, försvaret av statens reglerande roll, HBTIQ+-rörelserna, invasionen av ”horder” av migranter och andra ”fiender”.

I ett öppet valtal presenterade Trump på ett skamlöst sätt de sjukdomar som drabbar USA idag som ”tredje världens länder” och ”bananrepubliker”, som om det vore möjligt att skilja vår kontinents, och hela sydstaternas, historia av exploatering och plundring från imperiets interventionism.

Enligt en analys i mexikanska La Jornada ”upprepade USAs förre president hotet om att genomföra den största deportationen av invandrare i USAs historia”. Och han tillade: ”det finns inget annat alternativ eftersom (…) de dödar vårt folk, de dödar vårt land, eftersom miljoner och åter miljoner människor anländer till USAs territorium direkt från fängelser, mentalsjukhus och anstalter, där patienter är internerade som utövar extrema former av tortyr och till och med kannibalism”.

Främlingsfientlighet, rasism, irrationell rädsla för ”den andre”, vit överhöghet, patriarkat, uppenbara lögner är kännetecken för denna extremhöger som presenterar sig som ”dissident”, som ”rebellisk”, som ledare för en systemkritisk omstörtning.

Inför vad man kallade CPACs avhumaniserande manifestationer, insisterade La Jornada på ”brådskan att hitta de sociala och intellektuella verktygen för att bekämpa en retorik som bygger på felaktigheter och vädjar till samhällets mest primitiva och aggressiva instinkter”.

Från Casa de las Américas uppmanar vi att obevekligt fördöma den framväxande nya fascismen och dess ansträngningar att skapa en barbariets och hatets kultur. Vi måste fortsätta att med alla till buds stående medel arbeta för att främja kritiskt tänkande, mot manipulation och till försvar av humanism och solidaritet.

Havanna, den 26 februari 2024 / cv (text markerad i fetstil av redaktionen)

https://www.facebook.com/CasaAmericas

http://www.casadelasamericas.org/

* Casa de las Américas är en organisation som grundades av den kubanska regeringen i april 1959, fyra månader efter den kubanska revolutionen, i syfte att utveckla och utvidga de sociokulturella förbindelserna med länderna i Latinamerika, Karibien och resten av världen. Ursprungligen ett förlag och informationscenter, har det utvecklats till den mest kända och prestigefyllda kulturinstitutionen på Kuba. Organisationen delar ut Casa de las Américas-priset i flera litterära kategorier, och dess officiella tidskrift, Casa de las Américas, har getts ut sedan 1961.

** Conservative Political Action Conference är en årlig politisk konferens för konservativa i USA. Konferensen organiseras av American Conservative Union. Evenemanget grundades 1973 och hölls därefter för första gången i mars 1974. Bland kända namn som har talat vid konferensen kan nämnas de republikanska presidenterna Ronald Reagan och Donald Trump, som talat vid konferensen såväl innan de blev valda presidenter som under sin mandatperiod.