Kubanerna demonstrerar mot Israels folkmord. Fotoreportage!

Demonstration i Havanna. Foto: Telesur

Kubanska folket demonstrerar mot Israels folkmord

I närvaro av Miguel Díaz-Canel Bermúdez, förste sekreterare i Kubas kommunistiska partis (PCC) centralkommitté och republikens president, höjde tusentals människor i huvudstaden sina röster för att stoppa folkmordet på Gazaremsan.

Den antiimperialistiska tribunen, platsen för solidaritetsaktionen, samlade företrädare för olika politiska organisationer och massorganisationer som förkastade de brott som begåtts av den israeliska regeringen mot befolkningen i Gaza.

Revolutionsplatsen i Havanna

Närvarande var också Salvador Valdés Mesa, vicepresident i Republiken Kuba, Manuel Marrero Cruz, premiärminister, och Roberto Morales Ojeda, medlem av den politiska byrån och organisationssekreterare i PCC:s centralkommitté.

Den palestinske ambassadören på Kuba, Akram Samhan, och unga studenter från den arabiska nationen deltog i evenemanget.

Amanda Santos, nationell ordförande för Federation of Secondary School Students, sade att ”att se Palestina fritt är min och mina kollegers, alla kubanska studenters, barns och ungdomars önskan”.

Hon påpekade att ”det som har hänt i Gazaremsan sedan oktober förra året är ett brott mot mänskligheten.

”Vår aktion är inte en symbolisk handling, utan snarare en uppmaning att skaka om dem som insisterar på att fortsätta massakern och vid tre tillfällen lagt in sitt veto mot ett slut på folkmordet”. [det vill säga USA som med sina upprepade veton hindrar åtgärder för att stoppa slakten].

Den unga palestinskan Samar Alghoul, som går andra året på läkarlinjen på Kuba, deklamerade dikten ”Razones” av Yasser Jamil Fayad.

Hennes landsman Motte A.M. Almashar, som också studerar medicinsk vetenskap på Kuba, sade att ”vad de gör är inget annat än att slutgiltigt likvidera den palestinska saken och göra slut på drömmen om en självständig palestinsk stat. Lösningen på den palestinska frågan är inte att fördriva eller överföra ett helt folk till andra regioner. Den enda lösningen är snarare rättvisa, där palestinierna får sin legitima rätt till självbestämmande och att leva i värdighet i en oberoende palestinsk stat på vårt land som alla andra folk.”

Solidaritetshandlingen med det palestinska folket inkluderade framträdanden av Luis Paz Esquivel och Emiliano Sardiñas, Verónica Velázquez, barnkören Solpha, gruppen Vocal Sampling och Silvio Alejandro.

Omara Durán, paraolympisk mästare och parlamentsledamot, höll huvudtalet. Hon fördömde den ”massaker som begåtts av Israels sionistiska regering under dessa 148 dagar” och brotten mot internationell rätt mot palestinierna i Gazaremsan.

Till den Antiimperialistiska tribunen i Havanna, Kuba, kom tusentals kubaner för att demonstrera mot det folkmord som Israel begår mot det palestinska folket.

Kubanerna är sammankallade av Ungkommunisterna (UJC) och sociala organisationer och genomför massiva solidaritetshandlingar med Palestina denna lördag över hela landet för att kräva ett slut på det israeliska folkmordet.

Mobiliseringarna i den karibiska nationen, liksom runt om i världen, kommer att äga rum efter tillkännagivandet av den nya ”israeliska” offensiven mot staden Rafah, som är hem för mer än en miljon palestinier.

President Miguel Díaz-Canel skrev på sitt konto på det sociala nätverket X, med anledning av marschen: ”Kuba, som aldrig kommer att vara likgiltigt inför brott, ansluter sig till världsdagen för stöd till det palestinska folket och kräver ett slut på det israeliska folkmordet i Gaza. Nog med brutalitet, nog med övergrepp, nog med straffrihet!

Palestinademonstration Havanna med landets styrande i spetsen. Foton: Abel Padrón Padilla

Telesur  och Cubadebate 240302 (ZT)

Pueblo cubano marcha contra el genocidio en Palestina

¡Basta de genocidio! Miles de capitalinos alzan su voz por Palestina

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72