Havannas 31:a Internationella Bokmässa – 54 länder med

Bokmässan 2023 avslutas. Foto: Enro GD / Cubadebate

Havannas 31:a Internationella Bokmässa: 411 representanter från 54 länder deltog

Den 31:a internationella bokmässan i Havanna avslutades på söndagen efter tio dagar av konstnärliga evenemang, hyllningar till litterära personligheter och kulturellt utbyte med Republiken Colombia, mässans hedersgäst.

Under avslutningsceremonin förklarade Juan Rodríguez Cabrera, ordförande för  Kubas Bokinstitut och för mässans organisationskommitté, att 411 representanter från 54 länder deltog, 19 fler än under 2022 års upplaga.

Två tusen aktiviteter ägde rum inom ramen för mässan, bland annat presentationer av mer än 400 boktitlar, utdelningar av landets viktigaste litterära priser, konserter, utställningar, föreställningar och filmvisningar.

Mer än 700 000 böcker såldes och omkring 400 000 personer besökte de olika platserna i huvudstaden, med en tydlig närvaro av barn och ungdomar, ett tecken på att intresset för litteratur är stort bland de nya generationerna, sade han.

Kubanska böcker erbjöds till ett genomsnittspris på 17 pesos, som ett tecken på att den socialistiska staten är villig att fortsätta att subventionera sin förlagsproduktion, sade Juan Rodríguez Cabrera från Nicolás Guillén-salen i fästningen San Carlos de la Cabaña.

Rodríguez Cabrera lyfte fram arbetet inom kulturprojektet Cubadigital, som i sin femte upplaga håller på att befästa sig som ett sätt att använda ny teknik för att främja kulturen.

Han tillade också att för första gången fanns ett utbud av både tryckta och digitala böcker i de kubanska förlagens alla montrar.

Han betonade att denna etapp bara är början på ett evenemang som kommer att turnera runt i landets alla provinser fram till den 19 mars, då det avslutas i Santiago de Cuba.

Organisationskommitténs ordföranden tackade alla institutioner och myndigheter som deltagit i genomförandet av den största kubanska festivalen för konst i dess många olika former, med boken som huvudtema.

Han framhöll också det colombianska deltagandet med ett omfattande konstnärligt och litterärt program som kommer att ses som ett transcendentalt ögonblick i relationerna mellan de två länderna.

Ángela Beltrán, direktör för konst vid Colombias kulturministerium, uttryckte sin glädje över att få delta i mässan tillsammans med ett tjugotal författare från det sydamerikanska landet.

Hon betonade att mässan bekräftar behovet av att främja arbetet inom litteraturen och uttryckte sin avsikt att med Kuba dela andra kulturella utrymmen som är inriktade på andra konstgrenar, som film och den audiovisuella världen.

Hon tillade att delegationen kommer att delta i en serie samtal med kubanska myndigheter för att främja det samarbetsavtal på kulturområdet som undertecknats av båda parter.

I mötet deltog Rogelio Polanco Fuentes, medlem av sekretariatet för Kubas kommunistiska partis centralkommitté och chef för den ideologiska avdelningen, Fernando Rojas, vice kulturminister, och Tatiana Viera Hernández, vice ordförande för Folkmaktens provinsförsamling.

Under avslutningsceremonin berömde organisationskommittén de organisatoriska och designmässiga insatserna för montrarna tillhörande 77-gruppen + Kina, Alliance Française de Cuba och förlaget Generamajorl Ignacio Agramonte y Loynaz.

Diplom delades också ut till kulturprojekten Pinar del Río, Nuestra Historia, Venezuela, patria libre, Pabellón Infantil Tesoro de Papel, Salón Profesional del Libro, Cubadigital och Gran Librería de la Distribuidora Nacional del Libro.

De hyllade det arbete som utförts av mässans huvudsäte, det historiskt-militära museikomplex Morro Cabaña och Havannas historiska centrum, liksom Kubas Nationalbibliotek ”José Martí” och Casa de las Américas.

Bokförlagen Letras Cubanas och Nuevo Milenio fick också ta emot priser under avslutningen, tillsammans med den colombianska delegationen och Havannas kommunförsamling för deras oumbärliga arbete i utvecklingen av landets största litteraturfestival.

Vid avslutningen utfärdade organisationskommittén en inbjudan att delta i den 32:a internationella bokmässan i Havanna, som kommer att äga rum i februari 2024.

Cubadebate 230220 /cv

Concluyó XXXI Feria Internacional del Libro de La Habana

Fotoreportage här

För den spansktalande, via  http://www.cubadebate.cu/?s=Descargue   finns ett flertal böcker man kan ladda ner som pdf, alldeles gratis!