Helikopterkapare i Venezuela

”Vi är Gudskrigare och vårt uppdrag är att tjäna folket! Leve Venezuela” Det var helikopterkaparens budskap på Instragram. Med handen sträckt i en hälsning och med stenhård min, uppbackad av sin maskerade skyddsvakt, läser Gudskrigaren sitt budskap innan han startar den helikopter han kapat för att attackera både inrikesministeriet och Högsta Domstolen.
Gudskrigaren vid namn Oscar Pérez är kapten. Det är oklart vilka han representerar men säger själv på en video på Instragram att ”Vi är en koalition av militärer, poliser och civila som söker jämvikt och mot denna kriminella övergångsregering. Vi tillhör ingen politisk riktning eller parti. Vi är nationalister, fosterlandsvänner som stöder institutionerna”.
Gudskrigaren kapade en helikopter från kriminalpolisen Cicpc och flög med sin andrepilot först till inrikesministeriet i Caracas där han besköt med 15 skott på de 80-tal sociala kommunikatörer som samlats på terrassen för att fira Journalistdagen. Sedan fortsatte han till Högsta Domstolen där domarna samlats till möte i Grundlagssalen. Han besköt byggnaden och kastade minst fyra granater mot den – två mot vakterna – varav alla utlöstes utom en. Tack vare vakternas snabba reaktion kunde en tragedi undvikas. Granaterna visade sig vara av israeliskt och USA-ursprung. Gudskrigaren var under granskning på grund av sina kontakter med CIA och USA:s ambassad i Caracas liksom med en f.d. inrikesminister som tidigare offentligt bekräftat sina kontakter med CIA.
Venezuelas regering har fördömt attacken och menar att det är en terroristaktion i ett led i konfrontationen och våldet för att störta president Maduro och för att stoppa valet till en ny grundlagsförsamling den 30 juli. Överbefälhavaren Padrino uppmanar folket att vara på sin vakt inför kuppmakarnas upptrappning. Maduro själv menar att inget och ingen kommer att kunna hejda det kommande valet till grundlagsförsamlingen.

nordicvenezuelasolidarity 170628