Helvetet som USA planerar för Venezuela och Kuba ser vi i Colombia

Colombias tungt beväpnade säkerhetsstyrkor till attack mot den egna civilbefolkningen. Skärmdump från video noticiasuno.com

Helvetet som USA planerar för Venezuela och Kuba ser vi i Colombia

USA satsar hundratals miljoner för att framkalla sociala uppror i länder som Kuba, Venezuela, Bolivia och Nicaragua. Men det är inte där, utan bland USA:s allierade vi ser upproren bryta ut. Chile, Brasilien, Ecuador, Haiti är några av de nyliberala regimer som skakats av folkliga resningar på senare tid. Colombia är det senaste exemplet, nedtystat i media. Sedan 28 april, då massdemonstrationerna började, har tusentals människor gripits, hundratals är försvunna och många är skadade, sexuella övergrepp och mord på dussintals personer är våldsapparatens facit.

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Klyftorna och fattigdomen, som uppgår till närmare 45 procent, blir alltmer extrem. Samtidigt har skatterna för storföretagen sänkts och staten tolererar att överklassen undviker att betala skatt.  

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Kriminaliteten mördar dagligen och landet ligger år efter år på första plats i mord på miljöaktivister – minst 64 förrförra året. Likaså utmärker det sig när det gäller antalet mord på fackföreningsledare.

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Colombias hälsovårdssystem har inneburit 75 000 döda och tre miljoner smittade under pandemin. Landet har bara lyckats vaccinera 10 procent av befolkningen och det med bara den första dosen. Det medan eliterna köper lägenheter i de dyraste områdena i Madrid och säljer dem med mångmiljonvinster.

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Medan majoriteten av befolkningen har svårt att överleva så har landet blivit världsledande i produktion av kokain och står för 70 procent.

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Colombias regering sade sig vilja minska fattigdomen och ojämlikheten genom att höja skatten för medelklassen, det som nu finns kvar av den, med en skattereform som syftade till att höja indirekta skatter vilket påverkar alla, istället för att höja skatten för de rika och de stora företagen.

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Colombia har blivit NATO:s strategiska allierade i regionen med dess väpnade styrkor som mördar barn utan nåd.

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Colombia undertrycker brutalt medborgarna – de senaste protesterna har medfört 26 dödade och fler en 400 saknade – såsom skett tidigare i Chile, Ecuador, Peru och Brasilien, medan orsakerna till medborgarnas missnöje fortsätter utan att någon lösning presenteras.

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Colombia bidrar som inget annat land i Latinamerika till att regionen är den våldsammaste och mest ojämlika i världen, samtidigt som det uppvisar en klasspolitik och rasism som är anakronistisk och obscen.

Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Colombias folk har rest sig mot sina härskare, såsom chilenare, ecuadorianer och peruaner gjort de senaste åren. Det på ett sätt som USA önskat och planerat för Venezuela, Kuba och Bolivia. Fast i dessa länder har försöken misslyckats, trots mord, statskuppsförsök, militära påtryckningar och till och med självutnämnda presidenter.

Definitivt är Colombia är helvetet som tänkts ut för Venezuela och Kuba. Därför har det införts grymmare åtgärder än någonsin mot dessa två länder, åtgärder varav vissa kan betecknas som krigiska. Det gäller de skoningslösa ekonomiska sanktionerna. Dessa har medfört en omänsklig minskning av tillgång på livsmedel, medicin och basförnödenheter.

Därför när du läser om Colombia, Chile, Peru eller Ecuador när de blöder, som under de senaste åren, fundera över hela Latinamerika och dess problem. Med en större överblick är det kanske möjligt att överväga att det stora problemet för Latinamerika är dess ekonomiska modell och de hantlangare som USA påtvingar det.

Resumen Latinoamericano 210513

Pensamiento crítico. Colombia, el infierno que Estados Unidos soñó para Venezuela y Cuba

Pensamiento crítico. Colombia, el infierno que Estados Unidos soñó para Venezuela y Cuba

HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72