Högern i Nicaragua förkastar en fredlig utveckling

Nicaragua, Marco Rubio
Den högerextreme senatorn och Trumprådgivaren Marco Rubio i Miami med ledare för de USA-stödda vandalerna i Nicaragua. Foto: @marcorubio & youtube

Ett litet steg närmare en fredlig utveckling i Nicaragua togs i igår när FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnade överenskommelsen i OAS till en dialog mellan samhällets alla parter för att stoppa våldet. Vägen dit är fortfarande lång då högerpressen i Nicaragua med La Prensa och den USA-finansierade webbtidningen Confidencial menar att deklarationen är skamlig, och fortsätter att hetsa upp stämningen, nu med budskap och krav från USA.

António Guterres, FN:s generalsekreterare, välkomnade deklarationen som antogs av OAS, De Amerikanska Staternas Organisation ”Till stöd för Nicaraguas folk”, den 5 juni. Deklarationen uppmanar Nicaraguas regering och alla parter i samhället att engagera sig i en konstruktiv dialog för att ta itu med landets utmaningar och att stoppa alla former av våld.

”Generalsekreteraren stödjer att regeringen samarbetar med OAS om valfrågor och med den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, IACHR om inrättandet av en grupp med internationella oberoende experter för att undersöka våldet och utrycker sin solidaritet med Nicaraguas folk”, skriver FN:s generalsekreterare på sin hemsida genom talesmannen, Stéphane Dujarric.

Högerpressen i Nicaragua sågar OAS och lyfter istället USA:s krav. De två högertidningarna La Prensa och Confidencial skriver ingenting om den antagna deklarationen mera än att de inte är överens om innehållet. Istället börjar deras sidor nu fyllas med artiklar om vad USA kräver av Nicaragua. Av Confidencial som finansieras av NED (National Endowment for Democracy) förväntas väl inte annat än att de i ett stort uppslaget citat skriver:  ”USA: Det finns ingen överenskommelse med Ortega”

Även La Prensa börjar publicera artiklar om USA:s krav mot Nicaragua och i dagens nummer kan man läsa om att USA kommer att införa sanktioner mot ansvariga i Nicaragua. Även USA:s ambassadör, Carlos Trujillo sades i en annan artikel säga till OAS: ”Det blir snart nyval i Nicaragua” och han citeras: ”Vår inställning är att vi är emot Daniel Ortegas diktatur och vi stödjer det nicaraguanska folket och dess civila samhälle”. Carlos Trujillo fortsätter att utveckla USA:s position inför OAS delegater: ”Det enda landet som har behandlat frågan om Nicaragua, och som har lagt fram en resolution som vi har sökt röster för, är USA. Vi har gjort mycket för att stödja Nicaraguas folk.”

Vi får hoppas att förnuftet vinner och att hatet och det allt mer upptrappade våldet mellan nicaraguaner och nicaraguaner får ett snabbt slut. Slut på våld och dödande, på mordbränder, vägblockeringar och förstörelse. Vi hoppas också att USA håller sig borta från landet och att nicaraguanerna själva gör upp om sin egen framtid. Det nicaraguanska folket vinner i alla fall ingenting på upptrappat våld.

Achim Rödner 180607

https://www.un.org/sg/en/content/sg/statement/2018-06-06/statement-attributable-spokesman-secretary-general-oas-general