Chicago Tribune och gamla skrönor

Bild: Creative Commons

Chicago Tribunes ledare om Kuba baseras på skrönor

Vi välkomnar varmt ledarartikelns rubrik ”Kina och Kuba närmar sig varandra. Nu är det dags för Biden att återuppta kontakten med Havanna.” (14 juni). Tribune Editorial Board har äntligen rätt i att det är dags att återuppta kontakterna med Kuba.

Synd bara att resten av ledaren återger sedan länge avfärdade skrönor om Kuba som en servil agent för fientliga supermakter, där man påstår att den lilla ön utgör ett fruktansvärt hot mot världens största supermakt, USA.

Den senaste anklagelsen – att Kuba överlämnar sin hårt tillkämpade suveränitet till Kina genom att påstås tjäna som spionbas åt det asiatiska landet – är bara den senaste i årtionden av absurda anklagelser. Dessa inkluderar också: Kuba attackerar diplomater med sina mystiska ”Havannasyndrom”-vapen, som CIA avfärdade; Kubas fria hälsovårdssystem tjänar som täckmantel för produktion av biovapen; och att Kuba är en ”statlig sponsor av terrorism”.

Dessa lögner tjänar helt och hållet Washingtons en gång hemliga politiska direktiv från 1960: Eftersom de flesta kubaner stödde Fidel Castro och revolutionen, hette det, måste USA neka ”pengar och förnödenheter till Kuba, minska penning- och reallöner, för att åstadkomma hunger, desperation och ett störtande av regeringen.”

Men det kubanska folket lyckas fortfarande andas. Och det är obestridligt att de har en inspirerande historia av kamp mot kolonialstyre och USA-dominans. Kanske finns det inget land som mer ihärdigt försvarar sin nationella suveränitet än det revolutionära Kuba. Kubanerna är helt färdiga med att tjäna något främmande land.

Och nej, resten av världen handlar inte fritt med Kuba, som ledaren påstår. Istället stryper Washingtons aggressiva ekonomiska sanktioner nästan alla Kubas internationella transaktioner.

Ännu värre är att Washingtons absurt allvarliga utpekande av Kuba som en statlig sponsor av terrorism ­– som Donald Trump deklarerade under sina sista dagar som president och som president Joe Biden inte har tagit bort – stör andra länders finansiella transaktioner med och resor till ön.

Är det dags att ta kontakt med Kuba? Ja, det är det. Är det dags att kliva upp åtminstone ett steg från detta vansinniga kaninhål? Ja, det är det.

Ta bort Kuba från listan över ”statlig sponsor av terrorism” till att börja med – och låt oss fortsätta på vägen till en plats där vi alla kan andas fredligt och förnuftigt.

Steve Eckardt och Julie Wolinksi, samordnare, Chicago Cuba Coalition

Chicago Tribune 230627 (CV)

Letters: Editorial about Cuba rehashes old canards

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72