Human Rights Watch – USA:s propagandaverktyg

Illustration: Linnaea Mallette (CC-0)

Human Rights Watch ljuger om Kuba – igen

HRW upprepar i stort sett Vita Husets version av läget i olika delar av världen, inte minst när det gäller Kuba. Det har HRW gjort i rapport efter rapport. Den kritik HRW riktat mot USA är av denna kaliber: att USA:s ”embargo” ska lyftas för att det ”ger kubanska myndigheter en förevändning för att slå ner på oppositionella.” I alla sina rapporter är HRW starkt kritisk till regeringar i länder som Kuba, Venezuela och Nicaragua, men tiger om de grova människorättsbrotten i länder som Brasilien, Colombia, Honduras, Boliva osv. Och nu var det dags igen.

Human Rights Watch (HRW) kritiserar som alltid Kuba i sin senaste rapport. HRW fördömer de påstådda ”repressiva” regler som gäller de kubanska frivilliga i de internationella medicinska brigaderna.

Kommittén för Nobelpriset till de kubanska läkarna har publicerat ett svar till Human Rights Watch.

Kommittén har grundligt analyserat HRW:s rapport och hittat allvarliga fel. Det gör att HRW:s trovärdighet kan ifrågasättas. Därför uppmanas HRW att dra tillbaka rapporten.

Kommittén ifrågasätter också tidpunkten för rapporten, då den publiceras och sammanfaller med en kampanj från Trump-administrationen. En kampanj som demoniserar de kubanska läkarbrigaderna och lögnaktigt utpekar personalen som offer för trafficking. HRW:s rapport ignorerar fullständigt alla de liv som kubanerna räddat under de 60 år av tjänster som dessa erbjudit världen. Istället förvränger rapporten de regler som gäller för uppdraget, använder sig av lögnaktiga källor och förlitar sig på enstaka och udda exempel på missnöjd personal för att utifrån det dra långtgående och generella slutsatser om de medicinska programmen i sin helhet.

”HRW undviker att överhuvudtaget nämna modet och medkänslan hos dessa hälsovårdsspecialister. De är inte slavar utan hjältar som riskerar sina liv för en god sak. De har stått i frontlinjen i kampen mot ebola, kolera och nu Covid-19. De är bland de första att hörsamma och komma vid globala katastrofer som översvämningar och jordbävningar”, säger Leonardo Flores som författat svaret på HRW:s rapport. Den internationella solidariteten som dessa medicinska brigader visar har inspirerat en världsomfattande kampanj för att de ska tilldelas Nobels Fredspris 2021.

”Det är beklämmande att HRW förklenar de kubanska medicinska insatserna exakt vid en tid när världen slåss mot denna pandemi och dessa läkarbrigader kommer med en så viktig hjälp till de som drabbats”. Säger Medea Benjamin, från Nobel for Cuban Doctors Campaign.

HRW:s rapport inte bara ignorerar denna otroliga humanism, den ignorerar också det värsta brottet mot kubanernas mänskliga rättigheter: den illegala blockaden som USA utsätter landet för. The Nobel for Cuban Doctors Organizing Committee uppmanar HRW att ”be USA:s regering att häva sanktionerna mot Kuba som kränker internationell lag och det kubanska folkets grundläggande rättigheter, inklusive tillgången till mat och mediciner under en pandemi.”

Nobel Peace Prize for Cuban Doctors 200812

NOBEL FOR CUBAN DOCTORS CAMPAIGN REFUTES FLAWED HUMAN RIGHTS WATCH REPORT

Vilka är HRW? (nedanstående från november 2019)

Human Rights Watch till försvar för massaker av ursprungs-befolkning i Bolivia

Bolivia är i kaos efter att president Evo Morales störtades i en USA-stödd kupp den 10 november. Kuppregeringen tvingade Morales i exil, arresterade politiker och journalister och gav säkerhets-styrkorna fritt fram under ”återställandet av ordningen”, vilket i praktiken innebär att de har rätt att döda alla motståndare. Dussintals har dödats och massakrer av ursprungsbefolkningen har skett i Cochabamba och den lilla staden Senkata.

I situationer som denna vänder sig många människor till olika internationella människorättsorganisationer för att orientera sig. Men långt ifrån att ställa upp för de förtryckta har Human Right Watch i praktiken ställt sig bakom kuppen. I sin officiella kommuniké avstod HRW från att använda ordet ”kupp”, och hävdade att Morales ”avgått”. HRW:s Amerikachef José Miguel Vivanco hävdade att presidenten lämnade ”efter veckor av oroligheter och våldsamma sammanstötningar”. Han nämner inte oppositionens våld mot Morales´ parti eller militärens roll som framtvingade presidentens avgång. Istället säger Vivanco att Morales ”reste till Mexiko”, istället för sanningen att han flydde för sitt liv. HRW tillstyrker istället den nya regeringen och ger den rådet att ”prioritera rättigheter”.

HRW-chefen Kenneth Roth går ännu längre och beskriver statschefen som tvingas att fly landet som ett uppfriskande steg framåt för demokrati och hävdar att Morales var ”offer för en kontrarevolution med syftet att försvara demokratin…mot valfusk och hans egen olagliga kandidatur”, samt påstådde, fullständigt lögnaktigt, att Morales givit order till armén att skjuta protesterande. Roth beskriver också upproret uppskattande som en ”resning och ett övergångstillfälle” för Bolivia, och beskriver Morales som en bufflig ledartyp utan kontakt med verkligheten.

Den självutnämnda presidenten Jeanine Añez, vars parti fick 4 procent av rösterna i valet, har redan kastat ut hundratals kubanska läkare, brutit förbindelserna med Venezuela och avslutat Bolivias medlemskap i flera internationella organisationer. Hon beskriver Bolivias majoritetsbefolkning som ”satanister” och hävdar att ursprungsbefolkningen inte ska få bo i städer, utan skickas till öknen eller glest befolkade områden på höglandet. Hon har deklarerat att hon ”är fast besluten att ta till alla nödvändiga medel för att pacificera” befolkningen.

HRW beskriver lagen som ger säkerhetsstyrkorna total straffrihet att döda protesterande som ”problematisk”. Ungefär som att ”president” Añez använde olämpligt språk, och inte beordrat en massaker.  HRW konstaterar också att ”nio personer dödades och 122 skadades” under en demonstration i Cochabamba, men nämner inte med ett ord vilka som dödades och vilka som var skyldiga till dödandet.

HRW bildades 1978, en amerikansk organisation med säte i New York för att visa upp brott i Östblocket. Ända sedan det bildades har det konstant kritiserats för att vara en agent för USA:s utrikespolitik, med tidigare regeringstjänstemän i nyckelpositioner och för att vara mot regeringar som inte är USA-vänliga.

Exempelvis skrev HRW:s Amerikachef Jose Vivanco 2008 en rapport om människorättskränkningar i Venezuela. Rapporten tillbakavisades omedelbart av hundratals akademiker och Latinamerikakännare som hävdade att rapporten var ”grovt bristfällig” och ”inte mötte de mest elementära kraven på opartiskhet, saklighet, korrekthet eller trovärdighet.”

Faktiskt deklarerade Vivanco helt öppet sina avsikter och sade att han skrev rapporten ”för att vi ville visa världen att Venezuela inte är ett föredöme för någon.”

I motsats till Venezuela var HRW relativt tyst i samband med statskuppen i Honduras 2009, som avsatte vänsterpresidenten Manuel Zelaya, och förtrycket som följde på kuppen. I praktiken stödde man USA:s ”regimbyte”. Som Bernie Sanders kommunikationschef Keane Bhatt skrev: ”HRW:s täta band till USA:s bolag och statsapparat borde diskvalificera det från varje antydan till oberoende.”

Så medan många kanske blir förvånade över reaktionen på krisen i Bolivia, kan man konstatera att HRW:s applåder för den USA-stödda högerkuppen mot ett demokratiskt valt statsöverhuvud inte är något undantag eller misstag, utan HRW gör precis det som det syftar till i att förstärka USA:s överhöghet genom att fördöma vänsterutmaningar på USA:s bakgård.

How Human Rights Watch Whitewashed a Right-Wing Massacre in Bolivia

Mintpress 191120 (nedkortat)

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72