Hur är det med USA och mänskliga rättigheter?

Antalet fattiga, arbetslösa, hungriga och hemlösa ökar i världens rikaste land.

Dubbla måttstockar när det gäller USA

Förra året dog fler än 41 500 personer i USA, inte pga Covid-19, men av gevärseld. När pandemin nådde en topp var det 592 masskjutningar i USA, eller 1,6 väpnade sammanstötningar varje dag. 2019 var det 415 masskjutningar.

Försäljning av skjutvapen slog rekord 2020. 23 miljoner på mindre än ett år och 64 procent mer än vad som registrerades 2019. Redan då fanns fler skjutvapen än invånare; 120,5 skjutvapen på 100 invånare. Fler än 8 miljoner som köpte skjutvapen 2020 gjorde det för första gången enligt National Shooting Sports Foundation.

Till mänsklighetens skam ska det sägas att det inte enbart var George Floyd som dog av kvävning när en polis pressade ner Floyds nacke med knäet. Enligt Mapping Police Violence sköts och dödades 316 afroamerikaner av polis, vilket är 28 procent av de 1 127 personer som polisen dödade med skjutvapen 2020.

 hemlösa i Kalifornien

I efterspelet till detta illdåd blev det hundratals protester i USA. Det medförde fler än 10 000 gripna demonstranter, inklusive 117 journalister. Enligt brittiska dagstidningen The Guardian slog och pepparsprayade polisen journalister. Det kan ställas mot att bara 2 procent av poliser inblandade i skjutningar åtalades för brott.

Denna flagranta kränkning av mänskliga rättigheter, av rätten till liv och frihet, av yttranderätt och demonstrationsrätt, av vederbörlig rättsprocess och icke-diskriminering på grund av etnicitet ignorerades av FN:s Människorättsråd, då det hände mitt under en av de värsta pandemier som drabbat mänskligheten.

Medan fem nordamerikaner dog varje timme av skjutvapen, så dog 64 i Covid-19 på grund av inkompetens hos en regering, som trots att det kallar sig självt för världsmakt, har enorma resurser och inte begränsas finansiellt, ignorerade riskerna med viruset från början. Istället prioriterades ekonomin före befolkningens liv. USA är världsledande i antal infekterade och döda på grund av coronaviruset. Det innebär att rätten till hälsa och liv grovt kränks i USA.

William Foege, tidigare chef för the US Center for Communicable Diseases, kallar det som USA:s regering släppt loss genom sin inkompetens att begränsa viruset, med en massaker. Washington Post kallar regeringens åtgärder mot pandemin för ”stats-sanktionerat mord” där ”gamla, fabriksarbetare, afroamerikaner och hispanics” medvetet slaktas.

En alldaglig händelse i USA

Inte ens rätten till utbildning är garanterad. Tillgång till internet är fundamentalt under pandemin för att kunna driva utbildning. Men landet med förmodat störst och bäst utvecklad teknologi i världen (efter Kina) har 17 miljoner barn som lever i hushåll utan internetuppkoppling. Fler än sju miljoner saknar dator enligt 2018 års folkräkning.

Ojämlikhet, fattigdom och hunger ökade i USA under 2020. Fler än 50 miljoner människor, 17 procent av befolkningen, lever med livsmedelsosäkerhet, dvs de saknar mat. Ett av fyra barn finns i denna grupp enligt ”Feeding America”. Vi påminner oss om att enligt Statistikbyrån lever 40 miljoner nordamerikaner i fattigdom och fler än en halv miljon saknar permanent skydd/ tak över huvudet. Siffrorna har ökat under pandemin. Rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter i USA har sammanställts av the Information Office of the State Council of China.

Fattigdomen breder ut sig i USA, samtidigt som den rikaste klicken berikar sig

Ca 20,5 miljoner nordamerikaner förlorade jobbet under pandemin och arbetslösheten har nått 21,2 procent. Paradoxalt nog har landets 614 dollarmiljardärer under 12 månader ökat sina förmögenheter med 931 miljarder dollar enligt Forbes. Det tack vare regeringspolitiken som syftar till att skydda aktiemarknaden. De 50 rikaste nordamerikanerna hade lika stor förmögenhet som 165 miljoner av de fattigaste i landet enligt Bloomberg.

För att inte nämna regeringens kränkning av immigranternas mänskliga rättigheter. 2020 dog 21 personer i myndighetsförvar. Fler än 25 000 har hållits gripna i över 100 dagar, 1 000 i över ett år och några har tillbringat över fem år i förvar. Flera asylsökande har hotats och tvingats underteckna sina egna deportationer. De som nekade utsattes för tortyr genom waterboarding, de misshandlades, pepparsprayades och fingeravtryck togs med dem in handklovar. (State Council Information Office of China).

USA:s regering nöjer sig inte med att kränka sin egen befolknings mänskliga rättigheter. Genom tvångsåtgärder och genom ekonomisk, psykologisk och politiska aktioner genomförs icke-konventionella krig som kränker rättigheterna hos alla de folk som inte överger sina egna intressen till förmån för USA: s. De försöker rättfärdiga sina handlingar med påståenden om kränkningar av mänskliga rättigheter i våra länder, påståenden om ”failed states”, påståenden om diktatur och numera också med historier om terrorism och knarkhandel. Historier som de sprider utan några som helst bevis.

Trots många uppmaningar från FN att häva sanktioner under pandemin har USA:s regering istället intensifierat blockaderna mot Kuba, Iran, Venezuela för att bara nämna några få av de länder som utsätts.

Vi vet inte vad som förvånar oss mest. Om det är den skamliga, offentliga och ökända dubbelmoralen hos USA:s regering när det gäller mänskliga rättigheter, eller den fräckhet som USA ignorerar besluten som demokratiskt tas i FN mot tvångsåtgärder. I hur många år har vi röstat mot folkmordsblockaden mot det kubanska folket? Åtminstone sedan 1992. Har vi frågat oss varför USA inte följer besluten tagna av en klar och överväldigande majoritet av FN:s medlemsländer?

#Kuba är inte ensamt. Världen kan inte ha fel. Sanningen kan inte blockeras.”

Dessa röster, som är viktiga genom att de visar önskan hos majoriteten av länder som vill ha rättvisa, fred och folkens självbestämmande, har blivit ett slags moraliskt fördömande av landet i norr som det inte verkar bry sig om.

Det är något vi gör fel. Det är dags att analysera strategin som länder tillämpat mot ensidiga tvångsåtgärder. Deras röster har inte räckt till. Enligt vår uppfattning borde länderna debattera och rösta i Generalförsamlingen inte bara om de är för eller mot ensidiga tvångsåtgärder. Men vi behöver arbeta för att skapa en ny ekonomisk världsordning och politisk arkitektur för att hindra USA från att straffa, hota, blockera och underkuva folk för att tvinga på dem sina lagar, sitt ekonomiska system och ta kontroll över deras rikedomar.

Resumen Latinoamericano 210329

The Double Standards of the United States

The Double Standards of the United States

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)