Trots dollarregn är högern i Nicaragua i upplösning

Ledare för MRS på besök hos sina uppbackare i Miami

Trots dollarregn är högern i Nicaragua i upplösning

Högerpartiet Ciudadanos por Libertad CxL stödjer inte de ändringar av reglerna för bildandet av nya partier som föreslås av högerkoalitionen UNAB-MRS.

UNAB-MRS (Union Nacional Azul y Blanco – Movimiento Renovador Sandinista) är stött och finansierat av USA:s kongress och befinner sig politiskt sett, trots namnet, på yttersta högerkanten. De har av finansiärerna i USA pressats att ta bort revolutionsledaren Augusto César Sandinos karaktäristiska sombrero från sin logotype. De måste nu radera Sandinos namn helt och hållet för att få fortsatt tillgång till USA:s dollar. 

Revolutionsledaren Augusto César Sandino ledde motståndet mot USA:s ockupation av Nicaragua 1927 – 1933.

UNAB-MRS var initiativtagare till det mycket våldsamma statskuppsförsöket 2018, vilket inte har resulterat i någon ökad popularitet, varken bland väljare eller samarbetspartier. Tvärtom.

Oscar Sabalvarro

CxL:s vice ordförande Oscar Sobalvarro sa i veckan till internationella medier att: ”Vi stöder inte koalitionens [UNAB-MRS] reformförslag eftersom det är mycket fördelaktigt för organisationer som försöker minimera kraven för att skapa politiska partier….Valmyndigheten har redan beslutat att ge en tidsfrist fram till juni i år för att skapa nya politiska partier men UNAB-MRS vill inte göra det, utan vill istället reformera vallagen”. Högerpartiet CxL:s ordförande, Kitty Monterrey, diskvalificerar totalt högern i UNAB-MRS: ”De är ingen legitim opposition”.

CxL:s ordförande Kitty Monterrey

UNAB-MRS´ rådgivare José Antonio Peraza meddelade i dagarna på lokal TV: ”Jämställhetsförslaget om att alla politiska tillsättningar i hela landet inklusive de lokala valråden skall bestå av 50% kvinnor är inte genomförbart i Nicaragua. Kvinnans roll är traditionella sysslor i hemmet…laga mat och ta hand om barnen”. Vidare menar Peraza att oppositionen kommer ha svårt att få fram de 15.000 kvinnor som krävs för alla politiska tillsättningar.

UNAB-MRS och deras rådgivare, lokalt och utomlands, verkar helt ha missat att Nicaragua utvecklats till landet med flest kvinnliga ministrar och parlamentariker i världen.

CxL:s mål är en återgång till den katastrofala neoliberala politik som körde Nicaraguas ekonomi och utveckling i botten mellan 1990-2007 med utbredd extrem fattigdom, analfabetism och nedmonterad offentlig sektor.

Vice ordförande Sobalvarro är f.d. Contras, och medskyldig till USA:s aggression under hela 80-talet, som slutade med ett land i ekonomisk ruin och över 50.000 dödsoffer.

Koalitionen UNAB-MRS står för ett mer klassiskt latinamerikanskt oligarkstyre dirigerat från Washington. Det enda målet är, liksom vid kuppförsöket, att med alla tillgängliga medel eliminera sandinismen för alltid och till vilket pris som helst. UNAB-MRS kan inte presentera några förslag på ekonomiska, sociala eller infrastrukturella reformer, utan bygger sin politik på företrädarnas privata ekonomiska ambitioner och direktiv från Washington.

I senaste opinionsmätningen (mars 2021) får CxL 0.8% och UNAB-MRS 0.4% av röstsympatierna.

Nils Assarsson 210418

Oppositionen liknar allt mer den venezuelanska låtsaspresidenten Juan Guaidó men har ”för säkerhets skull” nominerat nio (9) kandidater till presidentposten och 500 till Nationalförsamlingen som har 92 platser!!!

Tacka f-n för att USA-ambassadören lider alla helvetes kval för att få ihop denna misslyckade skara att samsas om en (1) kandidat.

Dick Emanuelsson 210421

Miljonregn över USA:s statskuppsopposition i Nicaragua

Organisationer som ledde kuppförsöket 2018 mot president Daniel Ortegas regering fortsätter att få utländsk finansiering från både USA och vissa europeiska länder. Målet har inte ändrats utan fortsätter vara störtandet av sandinistregeringen i Managua.

Ovan en check på 50 000 dollar

I måndags morse avslöjade chefredaktör William Grigsby i programmet ”Gränslöst” i Radio La Primerísima ännu en gång hur den högerextrema oppositionen överöses med miljoner dollar från USA:s regering. Senast Grigsby avslöjade denna fosterlandsförrädiska maffia, som ser stjärnbaneret som sin fana framför Nicaraguas blåvita, var i juli månad i år.

Och nu kommer ett nytt regn av de gröna sedlarna över kuppanhängarna. De representerar allt från de sedvanliga ”NGO-kommittéerna” som i dag i praktiken är småföretag ledda av en liten grupp som omväljer sig år från år. En stor del av dessa har sina rötter i de liberala och konservativa partierna men även i den del av FSLN som led ett förnedrande politiskt nederlag på kongressen 1995. De kom att bilda MRS, Rörelsen för en Renoverad Sandinism. Ett pärlband av NGO´s föddes av dessa f.d. sandinister som alla har sin finansiering från utlandet, främst USA.

ALLT FRÅN FANATISKA abortmotståndare inom katolska kyrkan till MRS deltog i försöket att med våld störta FSLN-regeringen april-juli 2018.

Men frågan som nicaraguanerna ställer sig är; Hur är det möjligt att kalla sig ”oberoende” och ”anhängare av frihet och demokrati” om de baserar sig på det utländska stödet? Vad hade hänt om den svenska vänsterns medier och NGO´s hade fått motsvarande stöd från Moskva?

OCH USA ÄR INTE VILKEN stat som helst, utan den stat som invaderat Nicaragua flera gånger, stött den blodiga Somozadiktaturen och byggt upp en legoknektsarmé, Contras, under 1980-talet. Enligt den Internationella Domstolen i Haag mördade denna av CIA och argentinska militära rådgivare uppbyggda armé 38 000 civila nicaraguaner och orsakade en materiell förstörelse till en kostnad av 17 miljarder dollar. USA ålades att betala ett krigsskadestånd av domstolen i Haag på 650 miljoner dollar. USA har inte betalat en dollar.

Det är samma USA som minerade hamnstaden Puerto Sandino 1983 och sprängde raffinaderiet i Puerto Corinto. USA:s inställning mot Nicaragua har inte förändrats, tvärtom. Trumpadministrationen har dragit åt snaran kring det fragila Nicaraguas ekonomi och Trumps förre säkerhetsrådgivare John Bolton kallade Nicaragua, Kuba och Venezuela för ”Ondskans Trojka”.

DET ÄR FRÅN DENNA STAT den nicaraguanska högeroppositionen får miljoner dollar för att återigen driva in landet i en period av destabilisering för att skapa det kaos den behöver för sitt mål; en ”humanitär intervention” av sin uppdragsgivare, USA. Några kallar oppositionen för landsförrädare. I Norge kallades samma politiska krafter för ”Quislingar”.

Enligt alla opinionsundersökningar saknar denna politisk allt folkligt stöd. Endast 8 till 9 procent av nicaraguanerna ger denna våldsamma del av oppositionen sitt stöd. Oppositionen är också splittrad i 3 till 5 olika strömningar och USA:s stöd är villkorat till att skapa en gemensam presidentkandidat i valet i november 2021, i annat fall är den fullständigt förlorad.

DET ANDRA ALTERNATIVET är att oppositionen, om den ser att den är chanslös i valet, väljer att göra som den militaristiska oppositionen i Venezuela, på förhand diskvalificera valet som illegitimt och begära att det internationella samfundet inte ger sitt stöd till det samma. Om detta är realistiskt vet vi inte, kanske regeringar som de i Sverige, Europa eller Latinamerika är brända efter att ha gett sitt politiska stöd till statskuppen den 10 november 2019 där USA:s kuppfolk i Bolivia och OAS led ett förnedrande nederlag när en klar majoritet av bolivianerna vände fascismen ryggen trots att denna kontrollerade valapparaten.

Ovan finansieringen från USA:s NED till NGO:er i Nicaragua. Drygt 4 miljoner dollar bara från NED under tre år, 2014 – 2017

Hur ser då finansieringen av den nicaraguanska oppositionen ut? Nedan får du en fingervisning.

I CENTRUM FÖR DETTA dollarregn finns dynastin Familjen Chamorro, en av Nicaraguas mest förmögna och anrika familjer som ALLTID har stått makten nära för egen vinning. Själva påstår de sig vara demokrater, ”oberoende journalister” och ”ägare av oberoende medier”. De påstår sig vara anhängare av ”frihet”, men hyser ett blint hat mot allt progressivt och demokratiskt.

Efter militärkuppen 2019 i Bolivia säger Chamorro: ”I Bolivia har krigsmakten uppfyllt sin uppgift som en demokratisk institution och ställt sig på folkets sida i försvaret av konstitutionen och tydlighet i valet. Det bekräftades som en garanti för stabilitet och fred. Ett exempel för Nicaragua”. Efter demokratins återinförande 2020 har hon varit tyst.·       KLANEN CHAMORRO; Juan, Cristina och Carlos Fernando, får från utlandet 3.875.313 dollar (3,87 miljoner usd). I svenska kronor blir det med dagens penningkurs 33 miljoner 424 006 kronor!

·       I fördelningen av miljonerna är CHRISTINA BARRIOS de CHAMORRO ansvarig. Hon förestår la Fundación Chamorro, Stiftelsen Chamorro, och kapar åt sig den bästa biten av kakan och för det sista kvartalet 2020 och inledningen av 2021, en ansenlig tårtbit på en miljon 601 dollar (1,000,601 usd) eller 8,6 miljoner svenska kronor.

·       JUAN CHAMORRO, från Stiftelsen Funides (Nicaraguan Foundation for Economic and Social Development), får 1.373.142 dollar.

·       CARLOS FERNANDO CHAMORRO, som representerar påstådd ”oberoende press och journalistik” är så ”oberoende” att USA-regeringen anslår 901 471 dollar eller nätta 7,8 miljoner kronor.

·       Nidia White Women’s Movement Association har budgeterats en halv miljon dollar under perioden 2020-2021 för sin NGO.

·       Movimiento Autónomo de Mujeres är så autonoma att USA-regeringen anser dem värda 371,223 usd för 2021.

·       Föreningen för utveckling av Atlantkusten har en budget på 785.341 dollar för sina politiska aktiviteter för 2020-2021.

Andra enheter som USAID fortsätter att finansiera för sina destabiliserande operationer är:

·       Ethics and Transparency Group. Denna ”NGO” har en budget på 1 miljon dollar för nästa år;

·       Hagamos Democracia (låt oss skapa demokrati) registrerar 1.114.000 dollar.

·       Ytterligare ett påstått ”oberoende medie”, Internew, får 725.000 dollar för perioden 2020-2021.

·       Movimiento Campesino, ledda av Medardo Mairena, ansvarig för massakern i den lilla staden Morrito 12 juli 2018 då 200 av hans beväpnade paramilitärer massakrerade en lågstadielärare och fyra poliser medan nio andra skottskadades, kidnappades och torterades. Uncle Sam belönar hans kontrarevolutionära aktiviteter med 438.132 dollar.

·       Violeta Granera, denna före detta direktör i Världsbanken som representerar NGO:n med det intetsägande namnet Rörelsen för Nicaragua inkasserar 601.124 dollar.

·       Global Village Association får 475.122 dollar.

·       Stiftelsen för autonomi och utveckling av Atlantkusten i Nicaragua tar emot 457.759 dollar.

·       Den så kallade Permanenta Kommissionen För Mänskliga Rättigheter får 625.671 dollar.

Video: https://youtu.be/hB9hA_6ifgA

Miljonregn av dollar över USA:s statskuppsopposition i Nicaragua

https://nicasvedickema.blogspot.com/…/nytt-miljonregn…

Dick Emanuelsson , 201111

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)