Hur bor man på Kuba

Utbudet av både hotell- och privatrum är stort. Det är inga problem att hitta övernattning, även om man kan få fråga runt ibland under högsäsong. Undvik de som vill lotsa dig till boende eller restauranger. De får betalt av uthyraren som lägger det på din nota. Utbudet är så pass stort att man normalt sett inte behöver förboka. Om det är fullt på ett ställe brukar de hjälpa till att hitta ett annat. Vi har aldrig hört talas om någon turist som inte funnit tak över huvudet för natten.

De flesta större hotell på Kuba har avtal med olika resebyråer i Europa eller Kanada, vilket betyder att rummen är reserverade för gruppresor som kommer med jämna mellanrum. På så vis är beläggning garanterad. Trots det tar många hotell emot ströturister. Priset brukar ligga runt 50 CUC för ett dubbelrum med frukost. Ibland räcker det till och med till helpension. Prisvariationerna är förstås stora, beroende på säsong, läge och standard.

Om man har köpt en charterresa blir det billigast att hålla sig till det rum som ingår i priset. Reser man på egen hand är ett annat alternativ de många mindre och ganska billiga hotell som finns. Givetvis finns också många flotta hotell. Det mest kända, det med mest atmosfär där internationella storstjärnor brukar bo, är Hotel Nacional. Inte ens det är dyrare än ett ganska normalt hotell i Stockholm, ca.170 CUC om man bokar på plats, billigare om man bokar hemifrån på nätet.

Det har blivit populärt att bo i privatrum, typ Bed & Breakfast, som i Kuba kallas privathus, Casa Particular. Det är vanligt att familjer hyr ut ett rum och ibland hela lägenheter. Priserna varierar, liksom standard och läge. Den som hyr ut rum söker om tillstånd för det, och får då ett licensnummer, samtidigt som de också får skatta för sina inkomster på uthyrningen. Husen har ett blått märke som ser ut som ett upp- och nedvänt ankare på ytterdörren. Det ger trygghet vad gäller standard och pålitlighet att hyra hos dessa. Dessutom betalar de skatt och bidrar därmed till att Kuba kan hålla den standard man gör. Vi vill alltså bestämt avråda från att bo svart. Fördelarna med privatinackordering är att man kommer kubanerna in på livet, men kom ihåg att kubanerna också kommer utlänningen in på livet i motsvarande grad. Det blir inte nödvändigtvis billigare att ta ett rum med kokmöjligheter än att betala en liten extrapeng för att värdfamiljen ska bjuda på ett varmt mål mat om dagen. Också tvätt brukar gå att fixa. Kom som vanligt överens om priset innan.

En källa är http://www.cubajunky.com, där finner ni bland annat hur ni bokar rum för de första dagarna och hur ni tar er fram i Havannas nattliv. Exempelvis via http://www.hostelbookers.com eller www.casaparticularcuba.org. Hittar ni sedan en bra värd så har han kompisar som han rekommenderar längre fram utmed er resa.