Hur bor man på Kuba?

Uppdaterat augusti 2022

För priser, se ”Priser på Kuba”

Utbudet av både hotell- och privatrum är stort. Det är inga problem att hitta övernattning. Utbudet är större än efterfrågan. Undvik de som vill lotsa dig till boende eller restauranger. De får betalt av uthyraren som lägger det på din nota.  Om det är fullt på ett ställe brukar de hjälpa till att hitta ett annat. Vi har aldrig hört talas om någon turist som inte funnit tak över huvudet för natten. Om du trivs på ett ställe kan du ofta få tips om boende på andra orter dit du ska.

De flesta större hotell på Kuba har avtal med olika resebyråer i Europa eller Kanada, vilket betyder att rummen är reserverade för gruppresor som kommer med jämna mellanrum. På så vis är beläggning garanterad. Trots det tar många hotell emot ströturister.   Prisvariationerna är förstås stora, beroende på säsong, läge och standard.

Om man har köpt en charterresa blir det billigast att hålla sig till det rum som ingår i priset. Reser man på egen hand är ett annat alternativ de många mindre och ganska billiga hotell som finns. Givetvis finns också många flotta hotell. Det mest kända, det med mest atmosfär och där internationella storstjärnor brukar bo, är Hotel Nacional. Inte ens det är dyrare än ett ganska normalt hotell i Stockholm, ca.170 euro om man bokar på plats, billigare om man bokar hemifrån på nätet.

Det har blivit populärt att bo i privatrum, typ Bed & Breakfast, som i Kuba kallas privathus, Casa Particular eller Hostal. Det är vanligt att familjer hyr ut ett rum och ibland hela lägenheter. Priserna varierar, liksom standard och läge. Den som hyr ut rum söker om tillstånd för det, och får då ett licensnummer, samtidigt som de också får skatta för sina inkomster på uthyrningen. Husen har ett blått märke som ser ut som ett upp- och nedvänt ankare på ytterdörren. Det ger trygghet vad gäller standard och pålitlighet att hyra hos dessa. Dessutom betalar de skatt och bidrar därmed till att Kuba kan hålla den standard man gör. Vi vill alltså bestämt avråda från att bo svart. Fördelarna med privatinackordering är att man kommer kubanerna in på livet, men kom ihåg att kubanerna också kommer utlänningen in på livet i motsvarande grad. Det blir inte nödvändigtvis billigare att ta ett rum med kokmöjligheter än att betala en liten extrapeng för att värdfamiljen ska bjuda på ett varmt mål mat om dagen. Också tvätt brukar gå att fixa. Kom som vanligt överens om priset innan.

En källa är http://www.cubajunky.com, där finner ni bland annat hur ni bokar rum för de första dagarna och hur ni tar er fram i Havannas nattliv. Exempelvis via http://www.hostelbookers.com eller www.casaparticularcuba.org. Hittar ni sedan en bra värd så har han kompisar som han rekommenderar längre fram utmed er resa.